16 Jul 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

72-årig kz-talsmand fængsles for terrorstøtte

72-årig kz-talsmand fængsles for terrorstøtte

Fredag, 17. juni, 2011, 10:54:28

Der blev afsagt hårde domme i sagerne mod talsmændene for Den Faglige Klub og Horserød-Stutthof Foreningen. Begge overvejer om de vil anke dommen.

– eg bliver sendt i fængsel for noget jeg ikke har gjort, og endda uden beviser, siger Anton Nielsen, formand for Horserød-Stutthof Foreningen. Her til støttefest for foreningen få dage før dommen faldt.
sigaardsfoto.dk

To måneders ubetinget fængsel og fire måneders betinget.

Sådan lød Københavns Byrets dom i går over Anton Nielsen, formand for foreningen af tidligere modstandsfolk og kz-fanger, Horserød-Stuffthof Foreningen.

LÆS ARTIKEL: "Terrordømt brugte retssal som talerstol"

Formanden for Den Faglige Klub, Viggo Toften-Jørgensen, blev idømt seks måneders betinget fængsel.

De to bliver straffet for at have samlet penge ind til henholdsvis PFLP’s humanitære arbejde i Gaza og til et bibliotek drevet af FARC i Colombia. Begge organisationer står på EU’s og USA’s terrorlister.

– Det er en uforståelig dom. Både Anton og Viggo har brugt lang tid på at forklare retten, at de ikke har støttet terrororganisationer, men derimod befrielsesbevægelsers humanitære arbejde. Ingen af dem har haft til hensigt at støtte terrorbevægelser. For de har aldrig opfattet PFLP og FARCsom terrorbevægelser. Derfor er dommen ikke juridisk holdbar, siger advokat Thorkild Høyer til Arbejderen.

Idommen konstaterer samtlige tre dommere, at anklagemyndigheden ikke har ført bevis for, at PFLP er en terrororganisation i dag. Anklager Jakob Buch-Jepsen henviser blot til, at Højesteret i 2006 slog fast, at PFLPer en terrororganisation. Men Horserød-Stutthof Foreningen har indsamlet pengene til PFLP efter 2006 – derfor burde anklagemyndigheden igen bevise, at PFLP fortsat er en »terrororganisation«, mener forsvarer Thorkild Høyer.

– Det er absurd, at retten sender en 72-årig mand i fængsel, selvom der ikke er ført bevis for, at PFLP er en terrororganisation. Sådan en afgørelse ville jeg være flov over, siger Thorkild Høyer.

Noget kunne da også tyde på, at byretten ikke er helt stolt af sagen:

– Nogen gange er der forskel på ret og retfærdighed. Her tager vi hensyn til loven. Vil man ændre på den, er det på Christiansborg, man må henvende sig, lød det fra dommeren, der oplæste kendelsen.

Der var da også uenighed blandt de tre dommere:Den ene dommer ville frifinde de to, netop fordi anklageren ikke har bevist – eller i det mindste forsøgt at bevise – at PFLPog FARCer terrorbevægelser.

Både Anton Nielsen og Viggo Toften-Jørgensen overvejer nu, om de vil anke dommen. Viggo Toften-Jørgensen slap billigere, fordi Den Faglige Klubs støtte til FARCer indsamlet før Højesterets dom i 2006.

Horserød-Stutthof Foreningen blev idømt tyve dagbøder á 500 kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2011 - 10:54   03. sep. 2012 - 12:37

Indland