11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, 3 °C

Hyldest til de røde næsers land

Hyldest til de røde næsers land

Tirsdag, 31. maj, 2011, 10:30:56

Klovn for livet følger det livsvigtige partnerskab mellem en syvårig kræftsyg dreng med en ringe diagnose og hospitalsklovnen Angus.

Klovn for livet skildrer det tætte forhold, der opstår mellem den dødstruede børnekræftpatient Tobias på syv og »hans« hospitalsklovn Angus.
Facebook

filmanmeldelse af Steen Flemming Jørgensen

Sjældent lader jeg mig bevæge, når jeg skal anmelde film, men her er undtagelsen. Denne lille film på kun 50 minutter stjal en lille tåre fra mit øje.

Klovn for livet følger Tobias på cirka syv år, der bliver indlagt på Skejby Sygehus ved Århus. 80 procent af alle kræfttilfælde, der rammer børn, bliver helbredt, men han er ramt af en kræftsygdom med kun 30 procent mulighed for at overleve.

Vi ser hospitalsklovnen Angus og Tobias i et meget tæt forløb på sygehusets børnekræftafdeling. Angus er ikke en gammeldags cirkusklovn, men en rolig fyr, der altid har tid til børnene, for desværre skal lægen eller sygeplejersken jo videre til næste barn.

Angus og Tobias får et helt specielt forhold, sikkert også på grund af Tobias’ svære sygdom og lange sygdomsforløb. Det er en verden fyldt med ledninger, slanger og apparater, der skal tilsluttes den lille tynde dreng.

I en scene går Tobias med apparatur og slanger rundt på hospitalsgangene og leder efter Angus. Den lille afkræftede dreng vil finde sin ven.

Da alt ser ud til at blive godt for Tobias får han et alvorligt tilbagefald. Skal han nu være een af de 70 procent ,der ikke overlever?

Takket være et dygtigt behandlingssystem, opbakningen fra mor og far samt en Angus, der i de sværeste stunder står bi med glæde, varme og humor, overlever lille Tobias.

I slutscenen forlader han sygehuset og skal hjem til sin familie, mens han vinker til sin ven Hospitalsklovnen.

Klovn for livet er en vedkommende og utroligt flot fotograferet film, der arbejder i børnehøjde, og det virker som om man et tilstede på børnekræftafdelingen.

Her er ingen dårlig sentimentalitet. Den barske virkelighed bliver serveret, sådansom det er at være barn på en kræftafdelingen, men heldigvis er der et menneske som klovnen Angus.

Ifølge filmen får alle landets 24 hospitalsklovne løn ved private donationer. Det burde være en del af hospitalernes budget. Og så vil jeg råbe skråt op med alle regeringens og regionernes spareplaner og nedskæringer.

 

Klovn for livet. Instruktion: Ida Grøn. Længde: 50 minutter. Premiere Øst for Paradiset i dag, Cinemateket i morgen.

Mød Ida Grøn og Angus:

Odense, Café Biografen

Mandag 6. juni kl. 19.00 

København, Cinemateket

Tirsdag 7. juni kl. 17.30 

Sønderborg, Kinorama

Onsdag 15. juni, kl. 16.00 

Kolding, Nicolai

Torsdag 16. juni, kl. 19.00 

Århus, Øst for Paradis

Lørdag 18. juni kl. 16.30 

Aalborg, Biffen

Søndag 19. juni kl. 17.00

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. maj. 2011 - 10:30   03. sep. 2012 - 10:50

Film