20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Da sommerfuglen fældede slagteren

Da sommerfuglen fældede slagteren

Onsdag, 18. maj, 2011, 10:39:31

Selv ikke præsident Nixons fald i vanære efter Watergate kunne overskygge århundredets boksebrag, »The Rumble in the Jungle« i 1974.

boganmeldelse af Bjarne Nielsen

I USA har man et begreb, der hedder litterær journalistik. En af dens fornemmeste udøvere erNorman Mailer.

Han er mest kendt for romanen De nøgne og de døde om Anden Verdenskrig, klassikeren om CIA – Harlot’s Ghost – og biografier om Marilyn Monroe og Pablo Picasso.

Norman Mailer dyrkede i lighed med historiske koryfæer som Jack London, Ernest Hemmingway og Budd Schulberg boksningen såvel fysisk som litterært.

Så da århundredets boksekamp, The Rumble in The Jungle, mellem de to sorte amerikanere, den regerende verdensmester, slagteren, George Foreman og elegantieren, den politiserende og levende legende Muhamed Ali, i 1974 skulle finde sted i Zaire, det gamle »fædreland«, var intet mere naturligt for magasinet Playboy end at sende Mailer på arbejde.

Noget han tog så alvorligt at han løbetrænede med Ali op til kampen.

I Kampen fortæller Norman Mailer i den litterære journalistiske form om verdens måske mest berømte boksekamp,.

Den fik det år mere opmærksomhed end selveste Watergate-skandalen, hvor USA-præsident Nixon i vanære blev tvunget til at gå af.

Bogen, der er en nyoversættelse, skildrer det kolossale drama mellem en af verdens største ikoner Muhammad Ali og den dengang regerende mester Foreman, men handler naturligvis om meget andet end boksning.

Norman Mailer langer mange stød ud til datidens jetset og kendisser, ligesom han spidder tidens største promotor Don King, og mange af de folk omkring en sådan match.

Bogens portrætter af de to umage boksere er unikke. 

Foreman var en uhyggelig slagter, mens Ali var den gamle, nok lidt for gamle, mester, som ingen mente havde en chance. I de første fem-seks runder hang Ali i tovene, men stille og roligt begyndte han dog at overtage kampen ved at køre Foreman træt i sine parader.

I ottende runde slog Ali for første gang hårdt, og Foreman væltede som et træ. Muhamed Ali havde sensationelt vundet kampen.

Mailers referat af kampen er så levende og velskrevet, at undertegnede var ligeså grebet, som da jeg så kampen live på tv.

Mailer kan sin metier og giver en præcis dokumentation og fortolkning af kampen og tiden op til braget, så bogen bliver et klassisk mesterværk om boksning.

Nogle påstår endog det er den bedste sportsbog nogensinde og man har tendens til at give dem ret.

Norman Mailer: Kampen. 253 sider. 299 kroner. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2011 - 10:39   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger