16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

EU skylder ulande milliarder

EU skylder ulande milliarder

Lørdag, 07. maj, 2011, 11:09:36

EU er over 100 milliarder kroner fra at leve op til sin egen målsætning for 2010 om at støtte verdens allerfattigste lande.

Unge fra Folkekirkens Nødhjælp protesterede i maj sidste år mod regeringens beslutning om at fastfryse ulandsbistanden. Protesten blev markeret med en "Løfte-brud-happening".
Folkekirkens Nødhjælp

EU mangler at levere 108 milliarder kroner til verdens fattige for at leve op til sin egen målsætning om at give 0,56 procent af sin bruttonationalindkomst i ulandsbistand i 2010.

Det viser nye OECD-tal for den globale ulandsbistand, som ulandsnetværket Concord Danmark er i besiddelse af.

Ikke mindre end ti EU-lande skar i deres ulandsbistand i 2010. Og intet tyder på, at det bliver bedre i år, hvor flere lande allerede har varslet drastiske nedskæringer i bistanden.

– Det er en falliterklæring, at EU-landene ikke lever op til deres egne bistandsløfter til verdens fattigste. EU har gentagne gange gentaget løftet om øget udviklingsbistand - men mangler adskillige milliarder fra at leve op til løfterne, siger Morten Emil Hansen, sekretariatsleder i Concord Danmark, til Arbejderen.

Concord Danmark er den danske del af Concord Europe, der repræsenterer 1600 udviklings- og nødhjælpsorganisationer i Europa.

Han uddyber:

– Samtidig udhuler de rige lande - inklusive Danmark - bistanden: De tager penge fra ulandskontoen – og bruger dem til at modtage flygtninge herhjemme og til at bekæmpe klimaproblemer. Det er vigtigt at holde fast i, at ulandsbistanden skal bruges til fattigdomsbekæmpelse og til at skabe udvikling i ulande.

Danmark lever op til EU’s målsætninger for ulandsbistand. Men regeringen har fastfrosset ulandsbistanden på 15,2 milliarder kroner årligt. Dén beslutning reducerer reelt Danmarks ulandsbistand med 2,3 milliarder kroner i perioden 2011-2013.

På grund af den forventede vækst i den danske økonomi vil ulandsbistanden kun være på 0,77 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i 2013 – det laveste i 25 år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. maj. 2011 - 11:09   03. sep. 2012 - 12:41

Indland