22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

29. april 1992 Rodney King-urolighederne

29. april 1992 Rodney King-urolighederne

Lørdag, 30. april, 2011, 12:07:51

Overfaldet på Rodney King bliver den gnist, der antænder lunten. Krisen har især ramt de sorte samfund og fået vreden til at stige op til overfladen.

Den 29. april 1992 frikender en domstol i Los Angeles, Californien, fire politibetjente for voldeligt overfald. Det bliver startskuddet til voldsomme uroligheder blandt den sorte befolkning, der kommer til at koste over 50 mennesker livet.

Over et år forinden, den 3. marts 1991, har politiet i Los Angeles stoppet en ung sort mand ved navn Rodney King. King er prøveløsladt og desperat angst for igen at ende i fængsel. Da han modsætter sig arrest, bliver han først angrebet med en strømpistol og derefter tævet og sparket uafbrudt i over et minut af fire betjente.

Det voldsomme overfald bliver tilfældigvis filmet af en lokal beboer. Snart eksploderer sagen i medierne, og der bliver indledt en efterforskning.

Overfaldet på Rodney King bliver den gnist, der antænder lunten. Den sorte befolkning i Los Angeles er ramt af skyhøj arbejdsløshed, fattigdom og forskelsbehandling. Den krise, der har stået på siden slutningen af 1980’erne, har især ramt de sorte samfund og fået vreden til at stige op til overfladen.

Overfaldet på King bliver symbolet på den undertrykkelse, mange sorte oplever i deres dagligdag. Sagen mod de fire betjente fanger naturligt nok manges opmærksomhed i de fattige kvarterer, og selv et år senere venter tusinder spændt på resultatet af retssagen.

Den 29. april 1992 frikender en jury, næsten udelukkende bestående af hvide, de fire betjente for overfald og unødig brug af magt.

Afgørelsen får lynhurtigt folk til at flokkes i protest i gaderne. Politiet vælger i første omgang at trække sig tilbage. I de følgende dage eskalerer volden med overfald på tilfældige mennesker, plyndringer og ildspåsættelse, mens politiet og nationalgarden sættes ind for at bekæmpe urolighederne med magt.

Først den 4. maj falder der for alvor ro over byen. På det tidspunkt er 53 mennesker blevet dræbt, over 2000 såret, og skaderne løber op i næsten en milliard dollars. Urolighederne i Los Angeles er blandt de værste raceuroligheder i USA i nyere tid.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2011 - 12:07   03. sep. 2012 - 10:59

Historie