22 Nov 2019  

KBH: Overskyet, 9 °C

Skabeloner om krig og dagligdag

Skabeloner om krig og dagligdag

Fredag, 18. marts, 2011, 10:46:55

Med udsigt over Søerne udstiller Galleri Jytte Arntzen i sin private lejlighed indre og ydre rejser i menneskets tilværelse.

Med værker som »Time for Changes« og »Conspiracy Theory« tvinger Rasmus Nielsen os til at tage stilling til en rå og blodig verden uden for hjemmets fæstning.
Rasmusnielsen.dk

kunstudstilling af Gert Poder

På 2. sal i en lejlighed på Østerbro kan man lige nu se ind i to unge kunstneres vidt forskellige forhold til det store i det små, og det lille i det store.

Den ene er noget så sjældent som en dansk kunstner, der arbejder bevidst med politiske budskaber. Navnet er Rasmus Nielsen.

Det er den driftige gallerist Jytte Arntzen, der siden hans debut i 2005 har haft et godt øje til den spøjse, politisk bevidste street-art kunstner.

Hans letgenkendelige portrætskabeloner skildrer sult, krig, undertrykkelse og fattigdom i den Tredje Verden. I en serie nærmest fotojournalistiske grafiske arbejder i sort og hvid trænger han ind i og om bag rædslen.

En anden serie værker nærmer sig kraftigt gadens ofte hæslige, forvirrede og forvredne graffiti, men Rasmus Nielsens udtryk er holdt stramt, ofte med en symbolsk henvisning til krigsmagere som George W. Bush, og med brug af flaget, tyrehovedet og korset.

På samme udstilling fortsætter Eva Toft sin udforskning af det flerdimensionelle i en serie af såkaldte frames, billedrammer i to eller tre lag, hvori er indsat udklip fra fotos, korsstingsbroderi og finurlige former i papmaché.

Hun fortæller små historier om processen med at udforske sit eget indre, tredimensionelle afgrænsninger af en ung kvindes indre. En serie farvestrålende malerier fra hverdagslivet peger udad mod den banale, men nødvendige dagligdag.

Galleri Jytte Arntzen holder til huse i et såkaldt apartment gallery. Kunstværkerne er ophængt på væggene i et ganske almindeligt hjem, og det skaber en særlig nærhed.

Fænomenet stammer fra amerikanske storbyer som Chicago og New York, hvor de ofte er rammen om avant-garde kunstneres sidste eksperimenter.

Hverken Rasmus Nielsen eller Eva Toft er grænseoverskridende i deres kunst. Til gengæld insisterer de, hver med deres helt eget sprog, på beskuerens indlevelse og menneskeforstand.

Rasmus Nielsen og Eva Toft. Galleri Jytte Arntzen, Østerbrogade 52, 2.tv., København Ø. Til 15. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2011 - 10:46   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst