25 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

En stemme fra byggepladsen

En stemme fra byggepladsen

Tirsdag, 01. marts, 2011, 11:43:13

Med sin bog om danske betonarbejdere håber Jakob Mathiassen at skabe debat både blandt arbejdere og akademikere.

Jakob Mathiassen har været betonarbejder siden 2001. Arbejdet har inspireret ham til tegneserien Sjakket, som kører i Arbejderen hver weekend, og nu også til bogen Beton.
Torben Eskerod

I dag udkommer noget så sjældent som en bog om danske betonarbejdere, skrevet af en betonarbejder. Forfatteren er kendt af Arbejderens læsere – det er Jakob Mathiassen, manden bag tegneserien Sjakket, som hver lørdag er på bagsiden af avisen.

Med bogen giver Jakob Mathiassen stemme til en gruppe, som yderst sjældent kommer til orde i den offentlige debat. Bogen er både rettet mod akademikere og arbejdere, fortæller forfatteren.

– Jeg vil gerne fortælle Overdanmark om betonarbejderne, at vi er der, er mennesker og at vi har krav på at blive behandlet med respekt. Modsat håber jeg, at mange af mine kollegaer vil læse bogen, blive klogere og få lyst til at gøre noget ved problemerne, siger Jakob Mathiassen til Arbejderen.

Egentlig havde han ikke gjort sig klart, inden han skrev bogen, hvad han gerne ville med den. Den kom nærmest af sig selv.

– Jeg læste bogen »Al magt til ekstrabudene« af Charles Bukowski. Den handler om postarbejdernes forhold i USA. Bagefter tænkte jeg, at jeg ville skrive noget lignende om betonarbejdere i Danmark. Der er mindst lige så mange tossede oplevelser at fortælle om, foræller Jakob Mathiassen.

Men han opdagede hurtigt, at han ikke kunne lade være med at putte politiske kommentater, overvejelser og analyser ind i fortællingerne om livet som betonarbejder.

– Det fungerede ikke.Derfor tog jeg konsekvensen og pillede alt det politiske ud i særlige afsnit, og lod historierne stå for sig selv. Bogen blev til, mens jeg havde barselsorlov efter, at vores datter Ronja blev født for to år siden. Jeg skrev, mens hun sov. Filerne hobede sig op på min computer, og lige pludselig var der en bog, forklarer Jakob Mathiassen.

I sin endelige form fremstår bogen derfor med levende beretninger om livet på en byggeplads. Her er historier om polakker og akkorder, thaipiger og guldbajere og solopgangen set fra et armeret betondæk i 4. sals højde.

Ind imellem er politiske indlæg om hvordan sikkerhedsforholdene omgås på byggepladserne, om problemer med underbetalte udenlandske arbejdere, om fagforeningernes rolle og meget andet.

Et emne bogen kommer en del omkring, er arbejdernes manglende indflydelse i det politiske landskab, ikke mindst i ledelsen af partierne til venstre i Folketingsalen.

– Akademiseringen af venstrefløjen er et stort problem. Partiernes ledelser består af akademikere, der er langt væk fra de forhold, arbejderklassen lever under. Det er nødvendigt at få arbejdere ind i ledelserne, det går ikke, som det er i dag, hvor akademikerne har sat sig på venstrefløjens ledelse – de sidder som en korkprop i et hul og forhindrer arbejderklassen i at komme til, konstaterer Jakob Mathiassen.

Det er en af de diskussioner, han ønsker at rejse med sin bog.

Beton – Historier fra skurvognen udkommer i dag på Informations Forlag. Læs uddrag fra bogen på midtersiderne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2011 - 11:43   31. maj. 2016 - 13:39

Bøger