24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Historien om en soldat

Historien om en soldat

Torsdag, 13. januar, 2011, 11:12:59

De drager ud til krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan, men hvordan er deres liv og hvad tænker de på, de professionelle krigere?

Let Opklaring er et krigsdrama om løgnene i telefonen til de derhjemme, de lalleoptimistiske video-beskeder via internettet, om prisen for at være betalt dræber.
Morten Schriver

teateranmeldelse af Gert Poder

– Danske soldater er verdens klogeste psykopater. De drager ud for at slå ihjel, og når de kommer hjem, er de glade.

Den professionelle soldat Jimmy og Let Opklaring på det nørrebroske Teater Grob er nået til vejs ende. Kæresten er skredet, og Jimmy har forlænget som professionel kriger. Selv om han gik ned med flaget, fortsætter han, for han er soldat og krig er det eneste, han er god til.

Den århusianske teatergruppe Von Baden er på sit første gæstevisit i Hovedstaden med krigsdramaet Let Opklaring. Det fortæller historien om det første hold danske soldater, der i 2006 bogstaveligt sloges for livet, da de sad omringet i Musa Qala i 35 dage.

Stykket er skrevet af Henrik Vestergaard, der har en fortid som delingsfører i kamptropperne. Det bygger på omfattende interviews med soldater fra 1. Lette Opklaringseskadron.

Sammen med tre andre skuespillere fortæller han historien om en soldats tanker og reaktioner under voldsomt pres. Derimod forholder Von Baden sig kun overfladisk til det politiske aspekt i NATO’s besættelse af Afghanistan og den danske tilstedeværelse.

Bortset fra at gøre grin med Hearts and Mind-strategien, der er den tillidsskabende indsats overfor lokalbefolkningen, er det et stykke om at være håndværker, krigens og dødens professionelle repræsentanter.

krig som håndværk

– Vi venter, træner, drikker vand. Nu vil vi fandeme ha’ noget action, skriger Jimmy frustreret efter en måned i lejren.

Det er et liv under ekstreme forhold – stenørkenens dampende hede, den fede dårlige mad, risikoen for at blive skudt, angrebene, kynismen, macho-ånden og den lumre seksualitet.

Det er løgnene i telefonen til de derhjemme og de lalleoptimistiske video-beskeder via internettet. Det er prisen for at være betalt dræber – de brudte forhold og den pludselige erkendelse af, at kun de største psykopater bryder ikke sammen.

Som når Jimmy redder røven på elite-soldaten Kongen ved at skyde en knallertkører, der angriber dem med tanken fyldt af sprængstof.

– Han punkterede som et badedyr, forklarer Jimmy den rystede Kongen, der må se i øjnene, at han gik kold, da lokummet virkelig brændte. Bag supermachoen gemmer sig et tudefjæs. Efter seks missioner har han affyret fem skud, heraf de fire på træningsbanen.

energisk og direkte teater

Von Baden har eksisteret siden 2001. Gruppen leverer tilgængelig og vedkommende teater, der direkte beskæftiger sig med, hvad det vil sige at være menneske i verden, lige nu og her.

Dens stil kombinerer filmens realistiske spille- og fortællestil med teatrets nærvær. De få, men effektive virkemidler – krigens lyde, kampvognens grønne mørke, sandet og vandet, der drikkes i en uendelighed – gør dramaet nærværende og håndgribeligt.

Det er fremragende, billedskabende teater, der effektivt maner enhver  illussion om Soldaterkammerater på badetur godt og grundigt i jorden.

Men stykket fortæller ikke, hvorfor krigens håndværk er så efterspurgt, hvem og hvad soldaterne slås for, og hvorfor 1. Lette Opklaringseksadron overhovedet kom til Afghanistan. Der er ikke meget drama i freden.

Let Opklaring. Von Baden. Manuskript:Henrik Vestergaard. Gæstespil på Teater Grob, Nørrebrogade 37, København N. Til 29. januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jan. 2011 - 11:12   03. sep. 2012 - 11:07

Teater