23 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 7 °C

Marseille på vrangen

Marseille på vrangen

Tirsdag, 04. januar, 2011, 09:21:16

Med andet bind af Jean-Claude Izzos Marseille-trilogi, Chourmo, er banen kridtet op til et hvidløgs-duftende spor af mord og mafia.

boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Chourmo er den anden ud af tre selvstændige bøger om den hårdkogte og hårdtslående Marsielle-strisser Fabio Montale, skrevet af Jean-Claude Izzo.

I den første, Total Kheops, kvittede han jobbet efter mordene på barndomsvennerne Ugo og Manu samt mordet på den unge pige Leila.

Mens han, over en flaske Lagavulin, sidder ensom, desillusioneret og naget af fortiden i sit lille hus med udsigt over Middelhavet, beder hans kusine og barndomsforelskelse om hjælp til at finde hendes forsvundne søn, Guitou. Han må han i arbejdstøjet og droppe sofaen, jazzen og sjusserne.

Da sønnen findes myrdet ved siden af liget af en algerisk arkæolog i eksil, starter dramaet.

Overalt huserer mafiaen og ekstremister af enhver slags og Montale må ned på bunden af Marseilles beskidte underverden med ludere og lommetyve, præget af etniske og racistiske sammenstød. Han er Chourmo, på Galejen eller skideren.

Trods et lidet flatterende billede af Marseilles skyggesider fornemmes også en stor hengivenhed for den. Ja ret beset, dyb kærlighed trods dens præg af politiske og etniske spændinger udløst af mafiaen og nationalisterne.

Marseille er ikke som andre byer, hvis vi skal tro Izzo. »Byens skønhed lader sig ikke fotografere. Den skal leves. I Marseille vælger man side. Lidenskabeligt. Om man er for eller imod er ligegyldigt, bare man er. Vildt og blodigt. Først da bliver det, der er at se, synligt«.

Det er også derfor, at byen »lever i kraft af alle dem, som har levet i den. Alle dem, der har svedt, kæmpet og håbet i denne by«.

Det er ikke så lidt hvidløgspræget mad, Lagavulin og poesi vores ven fra Sydfrankrig indtager. Med de arbejdsvilkår han har, er det denne franske Marlowe vel ondt. Plottet er fantastisk, og kan man lide Hammett og Cain er Izzo sagen.

Jean-Claude Izzo døde af kræft som 54 årig i 2000. Men kom bare med bind tre, Sola.

Jean-Claude Izzo: Chourmo. 320 sider 190 kroner. Forlaget Labyrint

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jan. 2011 - 09:21   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger