20 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Mærsk & Co.: 1,2 procent i skat

Mærsk & Co.: 1,2 procent i skat

Tirsdag, 14. december, 2010, 10:47:44

Otte af Danmarks største selskaber betalte i 2009 tilsammen 300 millioner kroner i skat til statskassen – ud af en samlet profit på24,8 milliarder kroner.

Mærsk sejler store overskud hjem til sig selv, men ikke til statskassen. Det samme gælder for selskaber som Carlsberg og Danisco.
A.P. Møller – Mærsk

Mærsk, Carlsberg, Danisco og fem andre store danske virksomheder havde i 2009 små 25 milliarder kroner i samlet overskud før skat. Det det havde de næsten også efter skat.

Selskabernes samlede bidrag til statskassen udgjorde sølle 300 millioner kroner. Det giver en gennemsnitlig skatteprocent på 1,2 – en procentsats, som ikke engang Liberal Alliance drømmer om.

Nu skal der gøres noget ved problemet, mener Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen. Det er ham, der med spørgsmål til skatteministeren har gravet tallene frem.

– Det er ikke kun i 2009, at skattebetalingen har været så lav. Det var den også i 2007 – og i 2008 var tallet endda helt nede på 200 millioner kroner, siger Frank Aaen til Arbejderen.

Ifølge Nyhedsbrev for bestyrelser betalte Carlsberg og Danisco ikke selskabsskat i 2009. Carlsberg, som tjente 5,7 milliarder kroner, fik endda tre millioner kroner tilbage fra skat.

– Det handler om, at man betaler den skat, man skal, hverken mere eller mindre. Og det gør vi i hvert eneste land, hvor myndighederne ser vores selvangivelser igennem, siger Jørn P. Jensen, finansdirektør i Carlsberg, til Berlingske Tidende.

I 2007 fremlagde daværende skatteminister Kristian Jensen et forslag, som skulle sikre at kapitalfonde og andre store selskaber kom til at betale skat af deres aktiviteter i Danmark.

– Men det oprindelige lovforslag blev ændret efter pres fra blandt andet Mærsk, Carlsberg og Danisco. De fik nogle undtagelser igennem, og resultatet ser vi nu:De betaler stadig ingen eller kun meget lidt skat, fortæller Frank Aaen.

Efter nytår skal partierne i Folketinget forhandle om en handlingsplan for beskatning af multinationale selskaber, som skatteminister Troels Jensen fremlagde i sommer.

– Den omfatter også disse selskaber, plus en del udenlandske som IBM, Nestlé og LEAF, der ikke betaler skat i Danmark. Mange idéer i den handlingsplan kan vi støtte – hvis de vel at mærke bliver gennemført effektivt, vurderer Frank Aaen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. dec. 2010 - 10:47   03. sep. 2012 - 12:41

Indland