06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 5 °C

Velsmurt agentroman med antikommunisme

Velsmurt agentroman med antikommunisme

Tirsdag, 30. marts, 2010, 00:00:00

Davidsens roman er en spændende og velfortalt historie med et imponerende person-galleri. Han har en imponerende viden om dele af den spanske og sovjetiske historie

af Bjarne Nielsen
Efter den skuffende På udkig efter Hemingway (2008) kommer koldkrigsforfatteren Lief Davidsen nu med Min broders vogter, hvor læseren bliver inviteret på rejse til Den spanske Borgerkrig og Stalins Sovjetunionen.
Bogens tidsramme er 30`ernes økonomiske krise og Den spanske borgerkrig, generalprøven på Anden Verdenskrig.
Den 25-årige Magnus Meyer vender hjem efter fem års flugt, fra sin iskolde far og moderens død, til Argentina og USA. Her får et mafiamord dog ham til at returnere til barndomsbyen i det provinsielle Jylland.
Hans lillebror, den revolutionære og følsomme idealist Mads, er taget til Spanien for at støtte Folkefronten mod Francos fascistiske tropper. På den kølige storesøsters kraftige opfordring rejser han ned for at hente broderen hjem.
Magnus, der er en pragmatisk kyniker, rammes af kærligheden i det borgerkrigshærgede men smukke Spanien, og kommer samtidig på sporet af en Inkaskat fra kolonitiden. Kærligheden er den russiske krigsfotograf Irina, som trækker ham til Stalins forstemte Sovjet med dets terrorskueprocesser.
Bogen viser, at den gamle fynbo og DR-journalist Davidsen kan sit kram og research. Vi oplever truende russiske NKVD agenter, dobbeltagenter, luftangreb med mere, således krimien, eller rettere agentromanen, kan køre som smurt, hvad den så absolut gør. Synd han misbruger sin viden.
Det er en spændende og velfortalt historie med et imponerende persongalleri om faderopgør og søskendebånd, om jagten på kærlighed og inkaguld samt en imponerende viden om dele af den spanske og sovjetiske historie tilsat en portion, bedre skjult end tidligere, antikommunisme.
Davidsen har tidligere udgivet bøger om Spanien og Sovjetunionen.
Kan man, som denne anmelder, leve med litterær antikommunisme, er bogen absolut underholdende og en weekend værd.

Leif Davidsen: Min broders vogter. 464 sider. 300 kroner. Lindhardt og Ringhof.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur