05 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Det helt almindelige liv

Det helt almindelige liv

Lørdag, 27. marts, 2010, 00:00:00

Bent Vinn Nielsens nyeste bog er et lille social-realistisk mesterværk om det liv, der hverken er spektakulært eller heroisk. Hvor dramaerne viser sig i såvel det små som store. I hverdagen

af Bjarne Nielsen
Midt i vrimlen af bøger om kendisser, der bygger altankasser, kradser i et bed eller indretter deres sponsorbetalte huse, dukker der seriøs litteratur for almindelige mennesker op.
En sådan begivenhed er Bent Vinn Nielsens nyeste bog efter seks års pause, Et liv i almindelighed.
Den er et lille socialrealistisk mesterværk om det liv, der hverken er spektakulært eller heroisk. Hvor dramaerne viser sig i såvel det små som store. I hverdagen.
Hovedpersonen i Vinn Nielsens bog er den 96-årige mandschauvinistiske patriark, Skat Enevoldsen. Født i 1903.
Han er udlært skrædder og arbejdede i Vordingborg. Efter en ruinerende druktur smides han af et tog og strander hos kropigen Edith i flækken Borup. Så tilfældet gør ham til landmand, men han er 'hverken landmand af sind eller lyst', som han siger; Men Edith var bondedatter og det er tiere, end man tror, tilfældighederne, der bestemmer, hvordan det hele kommer til at gå; men det udelukker hverken lidenskaber eller tragedier.
Enevoldsen, der er ved sine fulde fem, er noget knarvorn, dog ikke mere end som mange andre. Han er flyttet på plejehjem og her fortæller han om sit liv, der er fyldt med hemmeligheder og mærkelige hændelser, som alle andres, til sin kommunale besøgsven James D. Møller, da han nærmest i sagens natur er venneløs.
Trods det sidste har bogen et farverigt persongalleri, blandt andet hans fire børn og deres mange koner, mænd og børn
Der findes to slags mænd man må regne med. Dem, der råber op, og så dem, der får deres vilje alligevel. De sidste hører Skat Enevoldsen til.
Det kunne være gået helt anderledes i Skat Enevoldsens liv. Jo, såmænd, men bedre? Bogen kunne være skrevet bedre, jo såmænd, men bedre? Næppe!
Denne anmelder vil glæde sig til når Gyldendal senere på året udgiver et udvalg af hans artikler og klummer fra Information i bogform. Vinn Nielsen er som Hausgaard underspillet, vittig og sprogligt en fornøjelse.

Bent Vinn Nielsen: Et liv i almindelighed. 216 sider. 299 kroner. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur