05 Apr 2020  

KBH: Skyfrit, 7 °C

Den kritiske sans og logisk tænkning

Den kritiske sans og logisk tænkning

Lørdag, 27. marts, 2010, 00:00:00

Forfatterens ærinde er at gøre læseren i stand til at analysere sig frem til, hvad man kan stole på blandt de mange informationer og påvirkninger, vi alle udsættes for

af Eigil Nielsen
I en verden med overtro og religion, spin og løgn er der brug for en kritisk sans, Den 7. sans, som Morten Monrad Pedersen har skrevet en hel bog om.
Forfatterens ærinde er at gøre læseren i stand til at analysere sig frem til, hvad man kan stole på blandt de mange informationer og påvirkninger, vi alle udsættes for i vor dagligdag. De er nemlig ikke alle pålidelige.
De kan efterprøves ved logisk tænkning og ved at underkaste dem kendte regler for videnskabelig troværdighed. Denne test anvendt på forskellige områder beskrives underholdende og ved eksempler fra vor omverden.
Overtro og religion klarer ikke denne test. Heller ikke astrologi.
Men selv klare kendsgerninger må man nærme sig med forsigtighed, for ofte er kun visse af dem fremhævet, mens andre forties, så man får et forskruet og ofte falsk helhedsbillede. Det er dette, der ofte er tilfældet i politisk spin.
Der kan manipuleres med statistik og grafiske afbildninger, så man får dem til at fremstille det, man gerne vil.
Ofte er vi lette ofre, fordi vi helst ser meninger og informationer, der støtter egne synspunkter, og undgår det, der modsiger os. Vi bevæger os helst i kendte mønstre.
En søgen efter ro og tryghed og en higen efter en mening med tilværelsen kan være en årsag til, at så mange tiltrækkes af religion og anden overtro til trods for, at disse fænomener ikke kan stå for en videnskabelig prøvelse.
Bag den nogenlunde let læste bog ligger 13 års forarbejde, og de rigtig mange litteraturhenvisninger fortæller, at det har været omfattende.
Den politisk orienterede læser kan nok savne, at Morten Monrad Pedersen havde ofret den politiske dagligdag mere interesse, for her er der i høj grad brug for den kritiske sans for at bane sig vej gennem de mange spontane og bevidste forsøg på at lede os almindelige mennesker ind på bestemte spor. Et oplagt eksempel er forsøget på at fremstille profitsamfundet som en mulig fremtidsmodel stillet over for klimaudfordringerne.
Men med bogen i hånden har man et egnet redskab. Forfatteren har gjort en fortjenstfuld indsats.

Morten Monrad Pedersen: Den 7. sans. 263 sider. 299 kr. Forlaget Rosenkilde.


85 procent af danskerne vil forbyde vand
Forlaget Rosenkilde udsendte den 11. marts en pressemeddelelse med ovenstående overskrift. Dette blev gjort i forbindelse med udgivelsen af 'Den 7. sans'.
Baggrunden var, at Morten Monrad Pedersen gik på gaden for at illustrere, hvor nemt det er at få folk til at acceptere en absurd ide, blot ved at præsentere den rigtigt.

Læs mere om undersøgelsen på www.densyvendesans.dk.


Morten Monrad Pedersen er 35 år, cand. scient. og arbejder som IT-konsulent.
Gennem 15 år har han interesseret sig for de mekanismer, der gør, at mennesker bliver overtroiske og kommer til at tro på forkerte ideer.
Han har studeret psykologers, biologers, antropologers og filosoffers forskning i emnet samt de troendes egne argumenter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur