28 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 2 °C

Fordi alting har en ende

Fordi alting har en ende

Onsdag, 06. januar, 2010, 00:00:00

¤¤Festivaltekster¤¤ er noget så sjældent som en samling tekststykker, der kredser omkring den tabubelagte alderdom og død i forbindelse med Gammelfestivalen Det Sidste Suk.

af Gert Poder
Inderst inde ved vi jo godt, at en dag er kontoen tom, og vi skal videre til en anden tilstand. Så langt, så godt, men hvordan er det så lige at være tæt på sit endeligt?
Det sætter forfatter og forlagsdirektør Michael Svennevig fokus på med Gammelfestivalen Det Sidste Suk, der starter i dag på Vesterbro i København og fortsætter til den 10. januar.
Festivalen akkompagneres af bogen 'Festivaltekster', hvor de medvirkende kaster lys over liv og død, om at være ung og gammel, om at have levet og nærme sig det sidste åndedrag.
Aldersforsker Anne Leonora Blaakilde reflekterer i forordet over vore forestillinger om at blive gammel her i begyndelsen af det 21. århundrede. Det sker med udgangspunkt i en film på internetportalen Youtube, hvor to ældre kvinder demonstrerer deres dødsangst.
'Ordet gammel er det værste skældsord, man kan blive udsat for, især når man er det', konkluderer hun. Og det skal nok passe - i de kredse.
I 'Festivaltekster' forholder 24 kendte og ukendte mennesker sig til det uafvendelige. Her gåes i barndom, tages afsked, stryges over gamle, gennemsigtige hænder og skues op i himmelvælvingens klare lys som stod den store skaber klar i kulissen med håndtryk og kontante præmier som adgangsbillet til det hinsides.
'Det er måske ikke så sært, at en kultur, der fortrænger Døden og dermed alderdommen som psykisk tilstand ikke ofrer alderdommens særegne krav nogen særlig opmærksomhed', konstaterer Anders Westenholz i sit afsluttende essay om alderdommens spøgelse.
Nærmere kommer bogen ikke på at formulere en filosofi for det at blive gammel. Erindringer, afsavn, tanker, følelser, sorg, angst og livsglæde gallopperer rundt. Her er digte, skipperskrøner, livserfaringer, skønmalerier og mareridtstanker omkring Det Store Farvel.
Michael Svennevig er med sin festival og den tilhørende bog ude i et godt ærinde. Han vil gøre op med dødens sorte skygge ved at skabe glæde over den tid, der er gået, det han kalder 'det levede liv'.
Som om der er noget særligt ved at dø af alderdom.

Michael Svennevig (red.): Gammelfestivalen Det Sidste Suk. Festivaltekster. 254 sider. 150 kroner. Forlaget Epigraf. Udkommer i dag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur