23 Jan 2021  

KBH: Overskyet, dis, 1 °C

Klima og demokrati hænger sammen

Klima og demokrati hænger sammen

Lørdag, 14. november, 2009, 00:00:00

Rettigheder er ikke noget, der er givet. Dem skal vi kæmpe for. Klimatopmødet er blevet en løftestang for at begrænse de demokratiske rettigheder

Frihedsrettigheder er den liberale ideologis store slagnummer. Og jo - liberalismen førte vigtige slag for friheden, for et par hundrede år siden.
I dag er det lige om-vendt. Enhver anledning - det være sig klimatopmøde, kampe i SAS-ligaen, Hells Angels, mennesker fra andre lande og så videre - bliver nu brugt til at sætte grænser, indskrænke og skabe ufrihed.
Rundt omkring i danske børneværelser kører der rigtig mange politibiler rundt mellem brandbiler, bamser, sportsvogne og traktorer. De fås med alverdens udstyr: cire-rer, bakgear og fjernstyring.
Men det er det rene vand mod politiets nyeste køretøj: en videovogn. Den er udstyret med flere kameraer og er bygget så robust som en skildpadde, men den kan køre meget stærkere. Den har GPS, så politiet kan sam-menligne optagelser fra flere positioner. Det er meget smart.

Det selektive kamera
Michael Engell Olsen fra Rigspolitiets logistikafdeling viste stolt det nye vidunder frem.
- Vi er rigtig gode til at få styr på uroligheder og få anholdt dem, der skal anholdes. Problemet har bare været at dokumentere i retten, at det lige netop var ham og ham, der kastede stenen. Med de nye videokameraer får vi en bedre dokumentation af situationerne.
Videovognen er købt inden lømmelpakken kom på bordet. Nu behøver politiet ikke så mange beviser mere. Men de kan jo være gode at have.
Der var et fantastisk moment i Tv-avisen onsdag, da en aktivist fortalte, at de mange optagelser fra politiets videobil jo ville være dokumentation fra første række til dokumentation af overgreb og politibrutalitet. Og så kom det fra Michael Engell Olsen:
- Det kan borgerne ikke forvente at få udleveret. Den nye vogn er ikke til for at dokumentere politiets arbejde.
Se, det var interessant. Og det bliver interessant at følge, hvordan efterspillet bliver i domstolene. Jurister bryder sig jo ikke om, at de bliver foreholdt muligt bevismateriale. Der forlyder ikke noget om, hvorvidt politifolkene skal sprayes med en særlig farve, der gør dem usynlige på videooptagelserne.

Grænsen er overskredet
Der bliver ellers noget at filme op til og under klimatopmødet. 6000 politifolk og 1100 hjemmeværnsfolk vil patruljere i Københavns gader. Og penge er der. Regeringen, Venstre og Konservative aftalte onsdag at afsætte yderligere 622 millioner kroner til politi-indsatsen til topmødet.
Grænsekontrollen koster en del og 'vi gør alt, hvad vi kan for at holde voldelige demonstranter ude af landet', som 'justitsminister' Peter Skaarup sagde det.
Og mere end det. De konservatives 'justitsordfører' Brian Mikkelsen lagde vægt på samarbejdet med tysk politi: '! hvis de får et tip om, at der er busser på vej med demonstranter, som kun har til formål at smadre København. I det tilfælde kan vi lukke grænsen til Danmark!.'
Med lømmelpakken i baglommen på de mange tusinde politifolk er der mandskab til masseanholdelser. Skulle man tro. Men her kan Kim Østerbye, fra Dansk Fæng-selsforbund fortælle, at der slet ikke er kapacitet i fængslerne.
Han peger på, at det kan blive nødvendigt at anbringe folk i gamle militærbygninger og på fodboldstadioner. Fodboldstadioner! Men hvad så med superligaen? Og hvor skal alle hooliganerne så være?
Rettigheder er ikke noget, der er givet. Dem skal vi kæmpe for. Klimatopmødet er blevet en løftestang for at begrænse de demokratiske rettigheder. Derfor bliver det også vigtigt, at der bliver store demonstrationer, og at den demokratiske dimension bliver manifesteret.
Ingen klimakamp uden kamp for demokrati. Vigtigt, fordi det først som sidst er den folkelige udfoldelse, der er eneste og bedste vej frem. Eneste vej.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp