22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

PET spreder dårligt klima

PET spreder dårligt klima

Tirsdag, 29. september, 2009, 00:00:00

PET forurener miljøet i klimabevægelsen: Aktivister vil lave fredelig civil ulydighed - men PET vil høre om vold, mener klimaaktivist

Daniel Holst når kun lige at smide iglo-telt og sovepose fra sig hjemme på kollegieværelset på Amager.
Han er lige kommet hjem fra Roskilde Festival, og nu glæder han sig til næste sommerferie-projekt: Om få dage skal han sammen med vennerne på KlimaCamp09`s sommerlejr. Fede debatter om hvordan klimaet kan reddes og sang til langt ud på natten venter forude.
Pludselig banker det på døren. Daniel åbner. Udenfor står to herrer fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Den ene præsenterer sig som Jens og spørger, om de må komme indenfor.
- Jeg vil ikke invitere dem indenfor på mit værelse. I stedet foreslår jeg, at vi går ud på parkeringspladsen. Her spørger de, om jeg ved, hvorfor de kommer på besøg. Det har jeg ingen anelse om, fortæller Daniel Holst til Arbejderen.

Præventiv fisketur
De to PET-folk fortæller Daniel, at de blot vil have en 'præventiv samtale' med ham. Den køber Daniel Holst ikke:
- Formålet med en 'præventiv samtale' er, at oplyse mig om at jeg er på vej ud på lovens kant, og så skal PET fortælle mig, hvordan jeg kan holde mig indenfor lovens rammer. Men det var slet ikke PET`s formål med samtalen: PET ville have så mange informationer ud af mig som muligt, understreger Daniel Holst.
På parkeringspladsen stiller de to mænd fra PET en masse forskellige spørgsmål om den aktion 'Our Climate - Not Your Business' gennemførte foran Bella Centret den 24. maj i år. PET vil blandt andet vide, hvor og hvornår aktivisterne mødtes for at planlægge deres aktion.
- Det var mærkelige spørgsmål. De oplysninger stod jo på vores hjemmeside, siger Daniel Holst.
PET-folkene spørger også ind til den 'aktivist-træning', som Daniel og andre unge gennemgik forud for aktionen. De vil også vide, hvad de havde gjort, hvis de var kommet ind i Bella Centret.
- Jeg forsøger at gøre det klart overfor de to PET-folk, at 'aktivist-træningen' gik ud på at forberede os på ikke-vold. Målet var, at ingen skulle komme til skade under vores aktioner: Vi trænede i at undgå konfrontationer med politiet. I at undgå at gå i panik. Og i hvordan vi skulle forholde os, hvis politiet skød med tåregas eller blev voldelige.
Han fortæller også PET, at 'Not Your Business'-initiativet i sine materialer og på sin hjemmeside gør meget ud af at fortælle, at organisationens grundlag er ikke-vold.

Insisterer på vold
Men han oplever, at han taler for døve øren:
- Det er som om PET allerede havde lagt sig fast på, at aktivisterne som udgangspunkt var voldelige. De lytter slet ikke til, hvad jeg fortæller dem. De fortsætter bare i samme rille: 'Hvis du ikke kender noget til voldsomme aktioner, hvem skal vi så snakke med?'
Men Daniel Holst hverken kan eller vil svare de to PET-folk. Han er blevet mistænkelig.
Det er midt i sommerferien. Han har lige været på Roskilde Festival og nu arbejder han tit sent - ofte til klokken 21. Det undrer ham, at PET ved, hvornår han er hjemme.
- Jeg får pludselig en fornemmelse af, at de har overvåget mig igennem længere tid.
Han spørger ind til, hvorfra PET kender hans navn, adresse og politiske aktiviteter?
Jens fortæller Daniel Holst, at han kom i PET`s søgelys under den store 'Our Climate - Not Your Business' aktion: Hundredevis af unge gjorde det klart overfor de 700 topchefer i Bella Centret, at klimaet ikke er en handelsvare.
Daniel Holst var med til arrangere aktionen. Han blev anholdt, da han forsøgte at trænge ind i Bella Centret. Derfor har PET nu hans navn og adresse. Daniel Holst har også været med til at arrangere Klimacamp-sommerlejr og er aktiv i klimakampagnen KlimaX.
Efter at have stillet spørgsmål i en halv time, siger de to PET-folk farvel. Men inden de går får Daniel Holst et telefonnummer på den ene PET-mand.

PET kommer igen
Der gik to måneder før Daniel Holst - en sen aften for tre uger siden - hørte fra PET igen: Klokken halv ti om aftenen ringer Jens fra PET pludselig. Han fortæller, at han er i nabolaget og spørger, om jeg har til at snakke. Han vil ikke fortælle noget nærmere om, hvad vi skal snakke om.
Han får at vide, at han ikke skal lægge røret på men lade telefonen stå tændt.
- Det virker som om, Jens er bange for, at jeg skal kontakte nogle af mine venner, som kan være vidner til samtalen.
De mødes udenfor på parkeringspladsen igen. Denne gang har Jens en kvindelig betjent med, der hedder Trine. Jens fortæller Daniel, at hans navn er dukket op i forskellige sammenhænge - senest i anledning af en aktion, hvor der var blevet piftet firehjulstrækkere i København.
- Nu vil Jens vide mere om, hvad der foregår i miljøet omkring klimabevægelsen. De vil vide mere om 'Shut It Down'-aktionen. Og hvad der kommer til at ske op til og under FN`s klimakonference til december. PET spørger også ind til Daniel Holst` holdninger: Hvad er hans syn på klimaproblemerne? Er han frustreret over pressens dækning af klimabevægelsen? Hvad synes han om danskernes holdning til klimaspørgsmålet?
De snakker sammen cirka 45 minutter, før de to PET-folk spørger om Daniel har lyst til at mødes med dem en anden dag over en kop kaffe.
- Jeg siger nej tak. Jeg føler, at de spilder min tid.
Siden har Daniel Holst ikke hørt fra PET.
Før de skilles opfordrer PET-folkene Daniel til ikke at fortælle nogen om besøget. Deres erfaring er, at andre mennesker tror man er sindssyg, hvis man fortæller, at man er blevet kontaktet af PET. Desuden er der risiko for, at han kommer endnu mere i søgelyset, hvis hans navn dukker op alt for mange gange, lyder advarslen fra Jens og Trine.
Men Daniel Holst er ligeglad. Han vil have sin historie frem.
- Grunden til, at jeg sagde ja til at snakke med PET i første omgang, var netop, at jeg ville afdække, hvad de er ude på, og hvordan de arbejder op til topmødet. PET`s strategi er en del af det almindelige politis skræmmekampagne op til topmødet. Politiet forbereder sig tydeligvis på et voldsomt topmøde, fortæller Daniel Holst.
- De indtager provinsbyer for at træne i gadekamp. De medbringer deres egne 'demonstranter' med skumgummi-brosten, og inviterer pressen til at tage rigeligt med actionbilleder. Sideløbende kører regeringen sin egen kampagne og skærper bøde- og fængselsstraffene overfor aktivisterne. Der sættes ind på alle niveauer for at dæmonisere den aktive del af befolkningen, der vil sætte en klimadagsorden.
Han er vred over at være blevet kontaktet af PET.
- PET er ude i politisk ærinde. De lader sig bruge af regeringen. Målet er, at skræmme almindelige mennesker fra at blive aktive. Vi skal trues til at holde kæft og blive hjemme. Løsningen af klimaproblemerne er noget Connie Hedegaard nok skal tage sig af, konstaterer Daniel Holst.
- Det eneste almindelige mennesker skal foretage sig er at bruge mindre varmt vand, når de er i bad, bruge den bærbare computer en time mindre om dagen og ellers bruge indkøbskurven til at forbedre klimaet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. sep. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:29

Indland