27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

3. juli 1988 - USA nedskyder et iransk Airbus A300 passagerfly

3. juli 1988 - USA nedskyder et iransk Airbus A300 passagerfly

Fredag, 03. juli, 2009, 00:00:00

USA har aldrig officielt undskyldt nedskydningen af det iranske passagerfly, hvor 290 civile bliver dræbt

Klokken 10:17 den 3. juli 1988 letter en iransk Airbus A300 med 290 mennesker om bord fra Bandar Abbas-lufthavnen med kurs mod Dubai. Få minutter efter styrter flyet i den Persiske Golf efter at være ramt af to missiler affyret fra en amerikansk krydser i Hormuz Strædet mellem Iran og Oman. Alle ombordværende bliver dræbt i en af de værste civile flykatastrofer nogensinde.
Nedskydningen sker i de sidste uger af krigen mellem Iran og Irak. Krigen har varet siden 1980 og er i de seneste år præget af stadigt stærkere indblanding fra USA. Som så mange gange før og siden skyldes USA`s indblanding først og fremmest bekymring over olieforsyningerne.
Begge krigens parter er begyndt at angribe olietankere i den Persiske Golf for at bremse handelen med olie, som Iran og Irak er afhængige af. For at sikre strømmen af olie sender USA en stor flåde til Golfen for at beskytte skibene. I løbet af kort tid begynder krigsskibene fra USA at føre uindskrænket krig mod Irans flåde. I april 1988 udfører USA et angreb på Irans flådestyrker, som hævn for at en amerikansk destroyer har ramt en mine.
Da Iranian Air: flight 655 letter om morgenen 3. juli er der voldsomme internationale spændinger. Kort efter starten opdager krydseren USS Vincennes flyet og identificer det som en iransk F-14 jagerbomber klar til angreb.
Krydseren har allerede været i kamp to gange den dag og besætningen er trænet til at handle uden at tænke i en angrebssituation. Flight 655 sender ellers på den civile trafikkontrols radiokanal og sender konstant kodesignaler, der identificerer flyet som et civilt trafikfly.
Andre amerikanske skibe i området identificerer flyet som civilt, alligevel vælger USS Vincennes` kaptajn at affyre to missiler mod 'det angribende fly', der styrter brændende i havet. Iran reagerer naturligvis med voldsomme protester, mens USA i FN omtaler 'begivenheden' som dybt beklagelig. USA fastholder, at besætningen blot har handlet, som de var trænet til, og at nedskydningen er Irans egen fejl, fordi krigen endnu ikke er afsluttet på trods af FN's resolutioner.
Ved hjemkomsten til USA modtager hele USS Vincennes` besætning hædersbevisninger, og officeren med ansvar for missilaffyringen får endda en medalje for sit 'hurtige og præcise arbejde'.
USA har aldrig officielt undskyldt nedskydningen, hvilket kan hænge sammen med, at den daværende vicepræsident og senere præsident George Bush (senior) kort før nedskydningen udtaler under af sin valgkampagne, at han 'aldrig vil undskylde for USA`s handlinger, uanset hvad fakta må være'.
Først i 1996 udbetaler USA en beskeden erstatning til de efterladte for at undgå en retssag ved den Internationale Domstol i Haag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder