22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

PET tippede journalister

PET tippede journalister

Onsdag, 01. juli, 2009, 00:00:00

PET videregav hemmelige oplysninger til pressen for skabe dårlig omtale af Verdensfredskongressen i 1986. Det fremgår af PET-kommissionens rapport om PET¤¤s virke under den kolde krig

Politiets Efterretningstjenestes (PET) indsamling af oplysninger om borgerne handlede ikke kun om statens sikkerhed. PET spillede også en politisk rolle med at videregive kritiske oplysninger om fredsbevægelsen til pressen.
Det fremgår af PET-kommissionens store kortlægning af PET's virke under den kolde krig.
Tre journalister fra to store danske dagblade modtog oplysninger fra PET forud for Verdensfredskongressen i 1986, som samlede 2800 deltagere fra 130 lande.
'Det er dokumenteret i det ovenstående, at PET i forbindelse med Verdensfredsrådets konference i København i 1986 gennemførte en kampagne mod Verdensfredsrådet, Samarbejdskomitéen og DKP. I denne kampagne benyttede PET sine kontakter i pressen til at give konferencen samt DKP og Samarbejdskomitéen så megen negativ omtale som muligt', skriver PET-kommissionen.
De nye oplysninger vækker harme hos en af dem, som var med til at organisere Verdensfredskongressen:
- Det er et demokratisk problem, at en efterretningstjeneste spiller en politisk rolle og udpeger journalister, fodrer dem med hemmelige oplysninger og sætter historier i omløb. Det understreger, at efterretningstjenesten er en del af statsmagten, siger Jørgen Boysen til Arbejderen.
Han var dengang medlem af DKP og Jernbanearbejdernes Fagforening i SiD og stod for det organisatoriske omkring det faglige forum på Verdensfredskongressen.
- Fredsbevægelsen stod stærkt i 1980'erne. Vi kunne samle 100.000 foran Christiansborg. Vi var mange mennesker i bevægelse. Selvfølgelig havde staten en interesse i at undergrave fredsbevægelsen, mener han.
De tre journalister var indstillet på at skrive kritiske artikler om Verdensfredsrådet og Samarbejdskomitéen for Fred og Sikkerhed (der sammen med DKP og Det Radikale Venstre var hovedarrangører bag Verdensfredskongressen) - inklusive artikler om navngivne danske borgere på baggrund af PET's hemmelige oplysninger.
PET hentede sin ammunition ved at aflytte Verdensfredskongressens telefon og ved at læse kongressens faxer samt overvågning af danskere, der rejste til udlandet for at samle økonomisk støtte til kongressen.
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kendte mindst en af journalisterne personligt og fandt pågældende 'ok'. PET kendte en af de andre journalister personligt.
Historien om PET's brug af pressen i tilslutning til Verdensfredskongressen i 1986 er det tydeligste eksempel på, hvordan PET har udført 'aktive foranstaltninger over for den danske offentlighed', fastslår Kommissionen i sin rapport.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jul. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:28

Indland