11 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Bruno Bøtker er død

Bruno Bøtker er død

Tirsdag, 26. maj, 2009, 00:00:00

Bruno Bøtker var 23 år, da han gik ind i modstandsbevægelsen og blev sabotør i Århus. Samme år blev han også medlem af det illegale kommunistiske parti

af Birthe Sørensen
Min gode ven og kammerat Bruno Bøtker er død, 89 år gammel.
Han levede et langt og aktivt liv - som frihedskæmper, kommunist, tillidsmand og fagligt aktiv - og vil blive savnet af mange.
Bruno var møbelsnedker af uddannelse, og da han gik på pension, fik han sig et kælderværksted midt i Århus, hvor han kunne reparere møbler og andre fine ting til glæde for familie og venner.
Men ikke mindst var værkstedet et samlingssted for kammerater, venner og familie. Og her gik diskussionerne lystigt over høvlbænken, mens kaffen og en kold fra køleskabet gled ned. Som Bruno selv sagde det for nogle år siden, da jeg interviewede ham til Arbejderen:
- Mit værksted er blevet mit lille partiseminar. Og det sociale er det vigtigste, det med møblerne er en bibeskæftigelse.
Og hyggeligt var det at komme i værkstedet. Altid blev det til en god snak og Bruno var til det sidste levende interesseret i, hvordan det gik med vores parti, som han også nåede at repræsentere på bedste vis i et tv-indslag om den økonomiske krise.
Bruno Bøtker var 23 år, da han gik ind i modstandsbevægelsen og blev sabotør i Århus. Samme år blev han også medlem af det illegale kommunistiske parti. Han kom igennem hele krigen uden at blive taget af tyskerne og deltog i sabotageaktioner indtil få dage før befrielsen.
Et par år efter krigen fik Bruno arbejde på DSB`s centralværksted, i 1952 blev han valgt som tillidsmand og blev senere fællestillidsmand. Det blev til mange år med faglig aktivitet, også i fagforeningens bestyrelse, hvor han blev næstformand.
Da Bruno nærmede sig pensionsalderen, indhentede modstandskampens barske oplevelser ham, og han gik på pension som 59-årig - trak sig tilbage til sit værksted.
Han fortsatte dog med at være aktiv i foreningen for tidligere modstandsfolk, 'De Erhvervshæmmede fra Frihedskampen', og tog gerne ud på skoler og fortalte om besættelsen og modstandskampen.
Jeg lærte Bruno at kende i 1993 i arbejdet med at arrangere et mindemøde i anledningen af 50-året for 29. august 1943. Selv om vi ikke dengang var i samme parti, var vi straks på bølgelængde, og det er blevet til mange gode snakker over høvlbænken.
Det slog mig hver gang jeg besøgte Bruno, hvor lidt det betød, at han var mere end en generation ældre end mig. Altid var han levende interesseret og god for en diskussion om alle livets forhold. Han var en varm og klog person med stor menneskekundskab.
Det har været en gave at kende Bruno. Det ville han sikkert have hadet, at jeg sagde. Virak og store ord var ikke ham. 'Få nu bare noget gjort ved det', sagde han da jeg besøgte ham for en måned siden, 'og husk, kommunister starter, kommunister slutter.'


Bisættelsen foregår torsdag den 28. maj kl. 11.30
Vestre Kirkegårds store kapel, Århus

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. maj. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp