11 Dec 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 4 °C

Medierne er for ukritiske overfor Israel

Medierne er for ukritiske overfor Israel

Tirsdag, 20. januar, 2009, 00:00:00

Mange af de danske journalister, der dækker konflikten om Gaza og Palæstina, er i realiteten israelere. Og det er et stort problem, siger Mellemøstekspert

Konflikten omkring Gaza og palæstinenserne er den mest dækkede og mindst forståede.
Dét mener Mellemøsteksperten og den tidligere DR-P1-medarbejder, Birgitte Rahbek.
Hun skruer som regel bort fra TV 2 og DR, når det handler om Gaza. Over på tv-stationen Al-Jazeera International eller BBC.
- Problemet er, at i Danmark bliver konflikten i vid udstrækning dækket af journalister, der er israelere eller meget pro-israelske, siger Birgitte Rahbek, der i 23 år, indtil 1. august 2007, var ansat som programmedarbejder ved DR`s P1.
Fra 1998 til 2004 var Birgitte Rahbek blandt andet redaktør af programmet Synsfeltet på DR1. Hun producerede 250 Synsfelt-programmer om emner inden for sociologi, antropologi, politologi og jura. Hun er siden maj 2008 tilknyttet D2R, en ny webkanal på www.den2radio.dk.
- Politikens Herbert Pundik er israeler. Hanne Foighel fra Politiken er israeler, og Hans Henrik Fafner fra Weekendavisen er israeler. Foruden Steffen Jensen fra TV2. Jeg ved ikke, om de har israelsk statsborgerskab. Men de bor der, og deres børn er opvokset der. Nogle af dem har også haft børn i det israelske militær, siger Birgitte Rahbek i en samtale med Arbejderen.
- At så stor en del af pressen er dækket af israelere, spiller naturligvis en rolle i Israels favør. At de pågældende journalister så ikke kan komme ind i Gaza for tiden på grund af Israels forbud mod international presse i området, er én ting, men det har de ikke kunnet meget længe. Men det vigtigste er, at de heller ikke var der, da de kunne, udtaler Mellemøsteksperten, der sammen med Jørgen Bæk Simonsen lige har udgivet bogen 'Den Arabiske Verden - baggrund, mangfoldighed, perspektiv' på Gyldendal.
- Vi får selvfølgelig en pressedækning, der er til fordel for Israel: Fordi vi seere, lyttere og læsere bedre kan forstå den israelske retorik, end den arabiske. Man elsker jo at fremvise dé arabere, der taler mest uforsonligt, siger Birgitte Rahbek.

Hukommelsestab
Hun mener, at britiske selv amerikanske CNN er bedre til at drage palæstinensiske og arabiske analytikere, kilder og meninger ind i sine udsen BBC og selv amerikanske CNN er bedre til at drage palæstinensiske og arabiske analytikere, kilder og meninger ind i sine udsendelser.
Hun synes, at de danske journalister i området meget ofte har 'en 14-dages hukommelse' med udgangspunkt i, 'hvem det nu var der startede? Palæstinenserne eller israelerne'? Og så kører fjendebilledet.
- I konflikten i Gaza i dag er det hele landet på, at det var Hamas, der begyndte kampene, til trods for, at det var Israel, der brød våbenhvilen den 4. november, udtaler Birgitte Rahbek.
Hun synes blandt andet, at DR`s dækning har været 'under al kritik.' Blandt andet har de en meget inkompetent reporter dernede, der endnu ikke har vist tegn på indsigt i konflikten.

Lige parter?
Birgitte Rahbek mener, at der er en tendens i medierne til at præsentere konflikten som 'to uvorne unger, der slås i en skolegård.
- Hvor den ene så er vores egen knægt. Israel er nemlig dén, vi kan forstå, mener hun og tilføjer, at danskerne simpelthen ikke har fantasi til at forestille sig, hvordan det er at bo i en flygtningelejr i Gaza.
- Sagt på en anden måde, bliver konflikten præsenteret som om der er tale om to folk, der slås om det samme stykke land. 'Og kunne de dog ikke bare holde op med det?' Det betyder, at mange almindelige mennesker ikke kan forstå konfliktens kerne, siger Birgitte Rahbek, der er magister i kultursociologi fra Københavns Universitet.
- Man bliver nødt til at forstå konflikten som et zionistisk koloniseringsprojekt i det gamle Palæstina.
Det førte i 1947 til at FN delte landet mellem jøder og arabere, og i 1948 blev staten Israel oprettet. Oprindeligt var det tiltænkt lidt over halvdelen af landet, men i krigen 1948-49 tilegnede Israel sig i alt 78 procent af det historiske Palæstina.
- Den nuværende konflikt i Gaza går tilbage til 1967, hvor Israel besatte Vestbredden, Østjerusalem og Gaza og andre arabiske områder, siger Rahbek til Arbejderen, og tilføjer, at 'konfliktens årsag hedder besættelsen og dens løsning hedder, at besættelsen af Vestbredden og Østjerusalem skal ophøre og det samme skal belejringen af Gaza.'
- Al-Jazeera international, som har været min yndlingskanal under krigen i Gaza, ser først og fremmest krigen fra de civiles side. Ikke fra Hamas` side. De lader også hele tiden israelske regeringstalsmænd svare for sig.
- Men der er ikke tvivl om, at reporterne sympatiserer med de mange hundredetusinde der lider. Og man skulle da også være helt mærkelig oven i hovedet, hvis man ikke sympatiserede med civilbefolkningen, tilføjer Mellemøsteksperten.
- Problemet herhjemme er ikke mindst, at den danske regering og udenrigsminister Per Stig Møller - i modsætning til sine kolleger i Norge og Sverige - viser stor forståelse for Israels aktion i Gaza i øjeblikket. Og jeg må her påpege, at mange journalister siden 2001 er blevet meget ydmyge overfor vores regering og støttepartiet Dansk Folkeparti, der synes at have næsten ubegrænset taletid i for eksempel DR, mener Birgitte Rahbek.

Bedre journalistik

Hun mener naturligvis, at der er 'fantastisk mange' kritiske journalister i Danmark. Og at mediebilledet er blevet mere nuanceret, end det har været tidligere.
- Nu har jeg fulgt med siden begyndelsen af 1970`erne, og der er kommet mere analytisk, kritisk og bredspektret journalistik om Mellemøsten. Men mange journalisters arbejdsvilkår er sådan, at der ikke er tid, mener hun.
- Og så er der dovenskab. Man skal jo læse nogle tykke bøger for at sætte sig ind i denne konflikt, siger hun alvorligt.
Derfor er Israels let forståelige PR-kampagne farlig, mener hun. Det er nemlig en kampagne, der har kørt samtidig med 'den anden krig i Gaza.'
- PR-udgaven går ud på, at ingen lande ville finde sig i at deres borgere som det sker i israelske byer tæt på Gaza får raketter i hovedet.
- Dét argument har virkeligt solgt, for det kan alle forstå. Hvis der faldt bomber her hvor jeg bor, ville jeg da også være rasende, uanset hvem der kastede dem. Dét, man blot ikke forstår er, at raketterne mod Israel kommer fra mennesker, der lever blandt en desperat befolkning. Alle er lukket inde og frataget de mest basale livsfornødenheder og menneskerettigheder, siger Birgitte Rahbek.

Islam
- Billedet af palæstinenserne falder i medierne ind under hele anti-islamkampen, der kører i øjeblikket. Det er en del af islamofobien. Der er ikke mange, der har holdt sig tilbage i dén kamp, hvor palæstinenserne er blevet reduceret til at være 'muslimer'. Og derved terrorister, og det giver Israel lov til at behandle dem som dyr, slutter Mellemøsteksperten.


www.den2radio.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland