09 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Fede ordrer til dansk våbenindustri

Fede ordrer til dansk våbenindustri

Lørdag, 08. november, 2008, 00:00:00

Dansk våbenindustri har udsigt til ordrer for mindst 5,3 milliarder kroner. Særlig aftale holder gang i hjulene hos våbenfabrikkerne

Ordrer for minimum 5,3 milliarder kroner! Det er, hvad der venter dansk våbenindustri de næste tre til seks år. Det fremgår af Erhvervs- og Byggestyrelsens seneste oversigt over de såkaldte industrisamarbejdsaftaler mellem våbenindustrien i Danmark og i udlandet.
Hver gang dansk militær køber våben, tanks, kampfly og andet krigsmateriel i udlandet, forpligter den udenlanske leverandør sig til at købe ind for et tilsvarende beløb hos dansk våbenindustri.
Våbenindustriens lobbyorganisation (FAD) gør sit til at profilere Danmark i udlandet.
- Vi arrangerer blandt andet konferencer, hvor vi sætter udenlandske leverandører sammen med danske virksomheder. I sidste måned var BAE Systems på besøg. Og i denne måned kommer amerikanske Pratt & Whitney og Lockheed Martin på besøg. Til december kommer svenske Saab. Danske virksomheder er især stærke indenfor software, trænings- & simulationssystemer, elektronik, natspecialkameraer og selvforsvarssystemer til helikoptere og kampfly, fortæller Ena Bjerregaard, chef for brancheforeningen Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, FAD til Arbejderen.
I alt har 32 udenlandske våbenleverandører forpligtet til at lægge ordrer hos dansk våbenindustri inden for den nærmeste fremtid. Af de cirka 5,3 milliarder kroner, som dansk våbenindustri har til gode, er der allerede igangsat projekter for 2,7 milliarder kroner.
- Vi forventer at værdien af industrisamarbejdsaftalerne vil vokse de kommende år i takt med at forsvaret anskaffer mere materiel. Til foråret skal der forhandles et nyt forsvarsforlig på plads. Her vil regeringen afsætte flere penge til indkøb til forsvaret, og dermed vil vores udestående med udlandet vokse. Vores udestående kan bruges til at tvinge de udenlandske kunder til at kigge på os. Det handler først og fremmest om markedsadgang, siger Jan Falck Schmidt, administrerende direktør for Falck Schmidt Defence System A/S til Arbejderen.
Falck Schmidt Defence System A/S er i gang med at levere master til missiler, censorer og radarer for et tocifret millionbeløb til amerikanske General Dynamics, der laver pansrede køretøjer til USA`s hær. Herudover forventer det danske firma indenfor tre til fire måneder at kunne underskrive endnu et par ordrer til en samlet værdi af et trecifret millionbeløb.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland