24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

22. oktober 1969 - Kejsergadesagen

22. oktober 1969 - Kejsergadesagen

Onsdag, 22. oktober, 2008, 00:00:00

Den 22. oktober 1969 afslører dagbladet Information en hemmelig aflytningscentral i kælderen under Københavns Universitets Asiatisk Institut i Kejsergade i København

Her har Forsvarets Efterretningstjeneste (FET) aflyttet alle udenrigs-telegraflinier fra Købmagergade Postkontor samt telefonlinierne fra en KTAS central. I lang tid har studerende på instituttet undret sig over den voldsomme trafik ind og ud af kælderen. De studerende har planlagt en protestaktion imod centralen i kælderen den 23. oktober, men Information bringer altså afsløringen dagen før.
Kejsergadesagen er en politisk bombe, og i hele november raser debatten i pressen og Folketinget, hvor forsvarsminister Erik Ninn-Hansen nægter at besvare spørgsmål om FET`s aktiviteter.
Sandsynligvis er de fleste aflytninger i Kejsergadecentralen foretaget uden dommerkendelse og er derfor ulovlige, men centralens aktiviteter er aldrig blevet helt afklaret.
Samtidig jager FET og Politiets Efterretningstjeneste (PET) den såkaldte bagmand, som har afsløret centralen for de studerende og pressen, mens han i nogle måneder arbejdede i det hemmelige departement 'Forsvarets Central Radio'.
Oveni jagten forsøger FET og PET at kvæle historien i pressen, især i de progressive tidsskrifter. Natten til 5. november stormer kampklædt politi De Danske Vietnamkomiteer i Grønnegade for at beslaglægge bladet Vietnam-Solidaritet.
Aktionen bliver en fiasko, da bladet er sendt ud. Mere held har de dagen efter mod bladet Politisk Revy, hvor stort set hele oplaget af det nyeste nummer bliver beslaglagt. PET`s overgreb imod pressefriheden bygger sandsynligvis på ulovlige aflytninger, der har givet grund til at tro, at bladene ville trykke artikler med oplysninger fra 'bagmanden'.
Information kalder beslaglæggelsen af Vietnam-Solidaritet og Politisk Revy for grundlovstridig og trykker den forbudte artikel fra Politisk Revy. Det koster Informations redaktør en sigtelse efter den milde spionageparagraf, som dog siden frafaldes.
8. november offentliggør partiet Venstresocialisterne en båndet optagelse med 'bagmanden', hvor han forklarer sin rolle som ret ubetydelig, og at de studerende havde fundet ud af de meste. Bagmanden bliver anholdt 18. november, men domstolen har svært ved at finde noget alvorligt at anklage ham for, og han 'slipper' med 20 dages hæfte. Også redaktørerne af Politisk Revy og Vietnam-Solidaritet slipper billigt i forhold til de oprindelige anklager, og modtager relativt ubetydelige dagbøder.
Kejsergadesagen bliver pinlig for FET og regeringen, og da den progressive presse siden hen foretager lignende afsløringer, undlader myndighederne som regel at gribe ind for ikke at blive til grin.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder