13 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Anklager fusker med politividner

Anklager fusker med politividner

Torsdag, 28. august, 2008, 00:00:00

Stik imod reglerne har de politifolk, der skal vidne mod de unge, der befandt sig i Ungdomshuset under rydningen, læst politirapporten med deres egne forklaringer

Retssagen mod 15 unge der befandt sig i Ungdomshuset, da det blev ryddet af politiets specialstyrker den 1. marts sidste år, er sat på pause. I stedet er det nu de to anklagere i sagen og de tyve politifolk, der skal vidne i sagen, som er under anklage.
Under forsvarets afhøring af to politibetjente i Københavns Byret tirsdag kom det frem, at betjentene inden retssagen har haft mulighed for at læse politirapporterne med deres egne forklaringer.
Forsvarerne fattede mistanke, fordi de to betjentene under afhøringen pludselig udviste en utrolig god hukommelse og brugte næsten ordrette vendinger fra politirapporten og lod forsvaret vide, at 'det spørgsmål vil min kollega komme ind på'. De spurgte derefter ind til sagen, og en betjent indrømmede at have læst politirapporten inden sagen.
Retsmødet blev herefter straks stoppet af dommeren, som nu kræver en forklaring fra de to anklagere i sagen.
Forsvareren for den ene af de tiltalte unge er dybt rystet og vred:
- Det er i dyb strid med den måde, vi har indrettet vores retssystem på. Vidner må aldrig læse de forklaringer, de har afgivet til politiet. Det samme gælder for politiets egne forklaringer, siger advokat Jakob S. Arrevad til Arbejderen og uddyber:
- De to anklagere og politiet har hældt falske lodder i vægtskålen. Når betjentene får lov til at læse deres egne forklaringer og måske endda afstemmer deres forklaringer, virker de mere sikre og troværdige overfor dommeren. Hvorimod de unge risikerer at fremstå som usikre og utroværdige, fordi de ikke kan huske lige så klart, hvad der skete for halvandet år siden.

Konsekvenser for dommen!
Det kan få afgørende konsekvenser for sagens udfald, påpeger forsvareren. Politiets anklager mod de 15 unge er alvorlige: De er tiltalt efter den skærpede paragraf om forsøg på grov vold mod politiet, der kan føre til '!alvorlig skade eller døden til følge'. En anklage der kan give op til ti års fængsel.
Fredag den 5. september skal anklageren give retten en redegørelse for, hvad der er foregået. De to anklagere gav endda betjentene politirapporterne med hjem med besked om at destruere dem, efter at de havde læst dem.
- Det er et klart brud på retssikkerheden, at anklagerne har udleveret politirapporterne og holdt et møde med de tyve betjente. Når vidner ved, hvad de andre vidner har sagt, om hvad der er sket, kan de tilpasse deres egne forklaringer. Resultatet bliver et helt forkert billede af, hvad der i virkeligheden er foregået. Dermed forsvinder de nuancer, der afgør en retssag og vi risikerer en forkert dom, advarer Jakob S. Arrevad.
Derfor må vidner først komme ind i en retssal, når de skal afhøres - og ikke før. Det er en alvorlig sag at lade et vidne kigge i politirapporten. Hvis en forsvarsadvokat, lader sin klient kigge i rapporten, vil han formentlig blive tiltalt i en straffesag, idømt en bøde samt få frataget den pågældende sag og retten til at føre andre sager i en periode, vurderer Jakob S. Arrevad.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra de to anklagere Thomas Brædder og Steen Saabye.

Unge afviser anklager!
Retssagen mod de 15 unge startede i fredags. Onsdag blev betjentene afhørt for første gang. Inden er tiden blevet brugt på at afhøre de anklagede. De unge - heriblandt en musiker, der tilfældigvis overnattede i huset, natten forud for rydningen - afviser blankt anklagerens påstande om planlagt grov vold mod politiet.
Anklageren lægger især vægt på, at der er fundet en vagtplan, kanonslag og brosten i huset, og at huset var videoovervåget.
De unge har forklaret, at Ungdomshuset hele tiden har brugt videoovervågning for at forhindre hærværk og indbrud. Også brostene har hele tiden ligget i huset. De havde intet med den forestående rydning at gøre, men er blandt andet blevet brugt til at sætte stearinlys på og som byggemateriale, fortalte de unge i løbet af de første to retsdage.
Da de skulle fragtes ud af huset, måtte de ikke gå selv, men skulle slæbes hen ad jorden, fortalte en ung pige. Da hun kunne høre helikopter og råb, forsøgte hun at slippe væk. Men døren, hun plejede at bruge, var lukket. Politiet skød gas ind i huset, og hun følte ikke hun kunne trække vejret. Sammen med ti andre søgte hun ned i kælderen i et aflukket rum. Da politiet stormede rummet, overgav de sig - uden at kaste noget mod politiet, lyder forklaringen fra de unge.
Der er planlagt i alt 12 retsmøder i sagen. Retsmødet på næste fredag er det fjerde. Dommene forventes afsagt den 28. november.

28. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland