12 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Helle Helles slægtskab med Ernest Hemingway er tydeligt

Helle Helles slægtskab med Ernest Hemingway er tydeligt

Onsdag, 11. juni, 2008, 00:00:00

Helle Helles roman `Ned til hundene` handler om en kvinde i krise. Kvinden er på vej i hundene og ¤¤leder efter et godt sted at græde¤¤

af Mikael Strandbech
Helle Helles roman `Ned til hundene` handler om en kvinde i krise. Kvinden er på vej i hundene og 'leder efter et godt sted at græde'. Men i stedet for at gå i hundene, så begynder hun at gå med John og Putte ned til de hunde, der skal fodres hver dag.
John og Putte har samlet hende op, imens hun ventede på færgen, der skulle bringe hende over til den ubeboede ø, og det hus hun ville leje for vinteren. Men der går ingen færger, 'kun en pram der fragter kvæg', hvilket John og Putte godt ved.
Bente, som kvinden bliver kaldt da hun ikke selv oplyser sit navn, får plads på sofaen og langsomt bliver hun en del af John og Puttes liv. John og Putte, der begge er førtidspensionister, bruger tiden på at hente lottokuponer, snakke med den ældre nabokone Elly, med at besøge onklen på hospitalet i Næstved, med at se fjernsyn og med at spille Uno om natten når de ikke kan sove.
John og Putte stiller ingen ubehagelige spørgsmål eller har forventninger til hende overhovedet. Men de er glade for hendes selskab.
Og da John kommer ud for en ulykke, og Putte må tilbringe megen tid hos ham på hospitalet i Næstved, tager Bente fat på indkøb, nabobesøg og hundefodring.
Men hvordan der videre går for Bente, langt fra storbypuls, ambitioner, trends og pensionsordninger, i et provins Danmark, hvor intet nyt er godt nyt, er bestemt ikke uspændende eller kedeligt. Og det kan røbes at en måske bortkommet lottokupon får en vigtig rolle.
På et tidspunkt fortæller Bente Putte, at hun er forfatter og gift med en hudlæge. Putte spørger hvad hun skriver om og Bente svarer, at det mest handler om folk der snakker og gør dagligdagsting.
Denne beskrivelse kunne også bruges på Helle Helles egen prosa. Ligesom slægtskabet med Ernest Hemingway, Herman Bang og Raymond Carver er tydeligt. Den såkaldte 'Isbjergs teknik', hvor der intet sker, udover tilsyneladende ligegyldige handlinger og replikskifter, der opfordrer læseren til at gå ned mellem linjerne og om bag ordene. Ingen sølvfade, men masser af rum til læseren og hans tolkning.
`Ned til hundene` er Helle Helles fjerde roman. Hun har tidligere udgivet `Rødby-Puttgarden`, `Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand` og `Hus og hjem`.

Helle: Ned til Hundene. Lydbog fra Gyldendal lyd

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur