21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Revolutionære myter og sømands-spradebassen

Revolutionære myter og sømands-spradebassen

Onsdag, 27. februar, 2008, 00:00:00

København var i 20`erne og 30`erne en ¤¤revolutionær hovedstad¤¤ fyldt med illegale ledelser for flere europæiske kommu-nistpartier, aktive anti-fascister samt solidaritets-aktivister. Og så skibssabotøren Richard Jensen

af Bjarne Nielsen
'Sovsen er tynd, ellers går det godt', skrev søfyrbøderen og den internationale sabotør, Richard Jensen (1894-1974), fra Vridsløse Statsfængsel, hvor han afsonede en dom på 16 års fængsel for skibssabotage.
Med denne tekst på omslaget er tonen slået an. Ud over en spændende historie om en af den kommunistiske bevægelses mere mytiske, omdiskuterede og kontroversielle personligheder, den gamle kommunist og fagforeningsformand Richard Jensen, er bogen 'Richard Jensen - Historien om en mand' fuld af sjove, joviale og anekdotiske historier.
Med bogen har journalisten Erik Nørgård lavet opfølgeren til sin bog 'Richard Jensen - myten om en mand' fra 1992.

Videreførsel
'Historien om mand' er en videreførsel og stærkt udvidet og revideret udgave af den tidligere - og indeholder desuden nye oplysninger i forhold til Nørgårds firebindsværk om Komiterns illegale historie.
Richard Jensen var i flere perioder formand for Søfyrbødernes Forbund og medlem af forretningsudvalget og centralkomiteen i DKP 'med mandat' fra Moskva', som han altid fremhævede i sin evige strid med sin partiformand Aksel Larsen.
I hvilket omfang dette postulat er korrekt, vides endnu ikke, men han sad i ærespræsidiet når 'gamle bolsjevikker' samledes.
Under den spanske borgerkrig blev han lønnet af den republikanske regering til at chartre eller købe skibe og bringe våben til fronten.

Fængsel
Fra 1937 er det dokumenteret, at han arbejdede sammen med den flygtede tyske rigsdagsmand og leder af Komiterns illegale arbejde, Ernst Wollweber, som forberedelse til Anden Verdenskrig. For dette blev han i 1941, med dansk politis bistand, idømt 16 års fængsel.
Det nye materiale er dels fremkommet ved Richard Jensens død, hvor Nørgård og den legendariske DKP-sagfører, Carl Madsen, i praksis blev kuratorer for hans bo, og delte hans enorme bogsamling samt en unik samling af fotografier, hvoraf rigtig mange er aftrykt i bogen.
Koldkrigeren Bent Jensen har ligeledes bidraget med oplysninger fra den franske efterretningstjeneste (!)

Revo`ens hovedstad
Et helt nyt kapitel i bogen er 'En revolutionær hovedstad'. Hovedstaden er naturligvis 1930`ernes København!
Vi får bl. a. oplyst at, der var over 500 illegale 'indvandrere', som deltog professionelt i revolutionært arbejde og blev hjulpet af diverse organisationer som Røde Hjælp, Matteotti-fonden, jødiske organisationer og homoseksuelle enkeltpersoner, ligesom Moskva-'guldet' hjalp til.
Det tyske kommunistparti havde sin afdeling Nord`s ledelse i byen, ligesom det forbudte estiske kommunist parti havde sin centralkomite dér.
Alle trådene samledes i Komintern i Moskva. Den praktisk organisator var Richard Jensen, mens Arne Munch-Petersen og Agnes Nielsen, gift med redaktøren for Arbejderbladet, Martin Nielsen, forsøgte at balancere mellem DKP`s officielle arbejde og det internationale illegale arbejde.
Midt i dette spændingsfelt opridses livet i en giftig atmosfære om kompetence, jalousi og mistænksomhed, der er en thriller værdig.
Andre nye og spændende kapitler i forhold til den oprindelige bog er 'En fatal kærlighedshistorie', 'Syremordet i Kongelunden', 'Den Spanske borgerkrig' samt flere dagbogsnoter fra hans fængselsophold.

Vildbassen
For undertegnede er der ingen tvivl om, at i kampen mellem, politikeren Aksel Larsen og den syndikalistiske vildbasse Richard Jensen, havde Jensen fat i den lange ende. Naturligvis skulle der være vandtætte skodder mellem partiets legale og illegale aktiviteter, men derfor virker det hårdt og overreageret, når partiets centralkomite udsendte en 'Vær på vagt mod provokatører!'-opfordring til afdelinger og medlemmer, samt senere behandlede Richard Jensen som en paria i Vridsløselille.
Bogen 'Richard Jensen - historien om en mand' er en på alle måder spændende og anbefalelsesværdig bog for folk, der kan lide anekdoter . Anekdoter som den, hvor Richard Jensen under et møde i Borgerrepræsentationen i København blev afbrudt med: 'den tale har du holdt engang, Richard!'. 'Ja, men I har sgu` godt af at høre den igen!'.
Man kan også bruge bogen til at læse mere om kommunismens historie - eller bare søge efter spændende underholdning.

Postulater
Nørgård har dog i udgivelsen enkelte gange nogle postulater, som skæmmer helhedsbilledet - som når han på side 80 påstår, at 'udlændinge på Lenin-skolen i Moskva blev presset til at indgå i den Internationale Brigade (I Den Spanske Borgerkrig red.), eller sætningen 'og det samme gjorde mange partimedlemmer i Vesteuropa'.
Kan man abstrahere fra dette, er det en fed bog med fantastisk spændende illustrationer fra en svunden tid.
Richard Jensen døde i 1974.

Richard Jensen - historien om en mand. Forlaget Kay Holkenfeldt. 268 sider. Ill. 298 kr.


Flere bøger
Richard Jensen har bl. a udgivet:
- En omtumlet tilværelse
- Jeg fik 16 år
- Hvem er Aksel Larsen
- Aksel Larsen og Gestapo

Erik Nørgård har bl. a udgivet:
- Generalens fald i tre bind:
1: Forræderiet mod sabotørerne
2: Mordet på Løjtnant Skov
3: Processen mod Land og Folk
- Den usynlige krig
- Revolutionen der udeblev
- Drømmen om verdensrevolutionen
- Truslen om krig
- Krigen før krigen
- Krig og slutspil
- Mordet i Kongelunden
- Mændene fra Estland

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. feb. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur