24 Nov 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

En sanger mod krig og for socialisme

En sanger mod krig og for socialisme

Onsdag, 03. oktober, 2007, 00:00:00

I dag er det 40 år siden Woodie Guthrie døde. Han var sangeren, der fortalte os noget, vi allerede vidste, men som giver en dybere forståelse af de enkle samfunds-mæssige sammenhænge

af Bjarne Nielsen
I det fattige og Ku Klux Klan- dominerede Oklahoma blev Woody Guthrie født i Oklahoma 1912. Faderen var Ku Klux Klan-medlem, gik fallit. Moderens blev anbragt på institution og en søster indebrændte i familiens hus. Familien var knust og Woodys syn på de sociale forhold i USA var grundlagt.
Under den store depression og de ødelæggende sandstorme i 1931 drog Guthrie til Texas, hvor han et par år efter giftede sig med en musikervens yngste søster, Mary Jennings. Med hende fik han tre børn, Gwen, Sue og Bill.
En enorm sandstorm, kombineret med den økonomiske krise, tvang i 1935 Guthrie og 500.000 andre fra Oklahoma og Texas til at søge mod Californien. Han forlod familien, og blev en af de mange 'hobos', der sprang fra godsvogn til godsvogn, mens han om aftenen sang 'Hobo`s lullaby'. Scener, som bedst kendes fra Steinbecks 'Vredens druer'. Dét grundlagde hans kærlighed for 'the open road'.
Guthrie var en amerikansk folkesanger med stærke politiske budskaber. Hans mest kendte sang, 'This Land is Your Land' er blevet det amerikanske folks nationalsang.
Guthrie byggede på den rige amerikanske folkemusik og fagbevægelsens sangtradition, hvor svenske Joe Hill måske er mest kendt. Guthrie lavede over 1000 sange.

Folkemusikeren
I Californien oplevede han samfundets had til outsidere og tabere. Disse oplevelser blev grundlaget for hans livslange kamp for underklassen.
Langsomt blev hans musikalske sange politiske som for eksempel hans 'I Ain`t Got No Home', 'Going Down the Road', 'Feeling Bad' og 'Hard Traveling'.
I 1939 kom han til østkystens New York og indspillede sin første plade 'Dust Bowl Ballads'.
Det var også hér i 1940, han skrev sin 'This Land is Your land'. Budskabet var, at landet ikke kun for de rige, men også for de fattige, arbejdsløse og emigranterne. Den er tydeligt ment som et præcist svar til Irving Berlins nationalistiske 'God Bless America'.
Det er også på dette tidspunkt, han møder Pete Seeger, som han optræder sammen med i de legendariske 'Almanac Singers', som var et politisk agitations-kollektiv.
På dette tidspunkt er han en vagabonderende agitator, der ofte optræder ved demonstrationer og strejker.
Almanac Singers bevæges langsomt, med hele det socialistiske, kommunistiske miljø, ind i kampen mod fascismen.

Kommunist
Det er Komiterns nye folkefrontsparoler, der slår igennem. Guthrie skrev slagordet 'denne maskine dræber fascister' på sin guitar.
I 1945 bliver han gift med Marjorie Mazia på en orlov fra hæren. De får fire børn, hvoraf det ene dør under en brand i huset, hvilket giver ham en depression.
Under denne depression indspiller han 'Songs to Grow on for Mother and Child' - en samling børnesange, inklusiv sangen 'Goodnight Little Arlo'.
Arlo, der senere blev verdensberømt med antikrigsfilmen 'Alices Restaurant' var da omkring ni år. `

De deporterede
I 1948 skete der et tragisk flystyrt hvor 28 mexicanske landarbejdere, der skulle deporteres fra Californien til Mexico, blev dræbt. I avisen stod kun en lille notits med pilotens navn. For at give emigranterne navn, skrev Guthrie digtet 'Derportee', som både Pete Seeger og Dolly Parton senere har indspillet.
I slutningen af 1940`erne blev Guthrie syg og psykisk ustabil. Han forlader familien og bliver far og gift på ny. Han blev diagnosticeret alkoholiker og skizofren, før det opdages, at han led af Huntingtons sygdom - en nedarvet sygdom, som moderen også havde lidt af.
Han døde den 3. oktober 1967.
Guthrie var sangeren, der fortalte os noget vi allerede vidste, men således vi fik en dybere forståelse af de enkle samfundsmæssige sammenhænge.

Kilder: www.woodyguthrie.org
Woody Guthrie - Hela härligheten'. (Bound for Glory) Ordfront. (Svensk)
Woody Guthrie Story. Cd.


Genopdagelse
Inden Bob Dylan blev kendt, besøgte han Guthrie meget i dennes sidste år og beskrev ham som 'min sidste helt'.
Han hylder ham med sangen 'Last Thoughts About Woody Guthrie' og på sit debutalbum med 'Song to Woody'.
Country Joe lavede et meget smukt 'Thinking of Woody Guthrie'-album, ligesom Arlo Guthrie har indspillet flere albums med faderens sange.
På datteren Noras opfordring indspillede den socialistiske musiker Billy Bragg for nogle år siden en række hidtil ukendte Guthrie-sange på albummet 'Mermaid Avenue' efter den gade, Guthrie-familien boede i 1940`erne.
Nogle store fortolkere er naturligvis også Pete Seeger og Bruce Springsteen.
I dag kan stort set hele Guthries produktion fås på cd i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. okt. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur