23 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 7 °C

27. juni 1880 - Helen Keller fødes

27. juni 1880 - Helen Keller fødes

Onsdag, 27. juni, 2007, 00:00:00

Helen Keller indleder et langt livs kamp for blindes rettigheder og muligheder. I denne kamp bliver hun tæt knyttet til venstrefløjen i USA

27. juni 1880 bliver Helen Adams Keller født i Alabama som datter af en tidligere kaptajn fra sydstatshæren i den amerikanske borgerkrig.
Hun er lille af vækst ved fødslen og får 18 måneder gammel skarlagens feber eller meningitis, en egentlig diagnose gives aldrig. Sygdommen gør hende både blind og døv. Men Helen viser sig at være en viljefast og ihærdig pige, der ikke vil være uden sprog og uddannelse.
Heldigvis bliver hun som syvårig elev hos den unge og meget dygtige blindelærer Anne Sullivan. Hun lærer Helen for første gang, at ord har mening. Helen lærer tegnsprog, og hun bliver i stand til at gennemføre den collegeuddannelse, hun fra helt lille har ønsket sig.
Helen indleder et langt livs kamp for blindes rettigheder og muligheder. I denne kamp bliver hun tæt knyttet til venstrefløjen i USA. I 1909 melder hun sig ind i Socialist Party, hvor hun bliver en dygtig agitator i skrift og tale. Hun taler for socialisme og arbejderklassens solidaritet med stor engagement.
Hendes hovedemner bliver kampen mod krigen, Første Verdenskrig, og den reformistiske udvikling i partiet. I 1916 melder hun sig ind i den syndikalistiske fagforening Industriel Workers of the World.
Her bliver hun yderligere involveret i kampen mod krigen og senere forsvaret for den nye Sovjetunions ret til at eksistere, en kamp der dog kun varer i få år indtil IWW lægger skarp afstand til kommunister og Sovjetunionen.
I løbet af 1920`erne bliver Helen mere og mere isoleret fra venstrefløjen. Det kan have to årsager. IWW bliver i efterkrigstiden udsat for ren forfølgelse fra myndighedernes side, og i kampen for de blindes rettigheder bliver hun isoleret fra arbejderklassens blinde og omringet af reformister og regeringsbureaukrater, som ikke deler hendes politiske synspunkter.
Helen fortsætter sit arbejde for de blinde og med en vis succes. I 1964 siger det amerikanske samfund hende tak med Lyndon B. Johnsons overrækkelse af frihedsmedaljen. I de socialistiske lande bliver talrige blind/døve institutter opkald efter Helen Keller. Hun dør i 1968.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder