03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Censur mod Che-bog

Censur mod Che-bog

Torsdag, 23. november, 2006, 00:00:00

Bog fremstiller Cubas frihedskamp for positivt, siger forlaget Aschehougs direktør og stopper udgivelsen

Du kan ikke længere købe bogen 'Historien om Che' i de danske boghandler. Den fremstiller, ifølge forlaget Aschehoug, Cuba for positivt. Så i går stoppede Danmarks næststørste forlag bogen, der er skrevet af Gareth Jenkins og cubaneren Hilda Barrio. Også Gareth Jenkins bog om JFK er trukket tilbage, da den ifølge forlaget giver et for negativt billede af eks-præsidenten.
Forlagets beslutning kommer efter en henvendelse fra Berlingske Tidende.
De to såkaldte idolbøger er oversat fra engelsk. De var allerede sendt ud på det danske marked.
Aschehougs forlagsdirektør Erik Barfoed beklager 'brøleren' og understreger, overfor Arbejderen, at det var ham, der efter gennemlæsning af bøgerne trak dem tilbage. Og han afviser, at det er en politisk beslutning, selvom forlaget i en pressemeddelelse skriver, at Che-bogen 'tegner et positivt billede af den cubanske frihedskamp'. Han vil, efter gentagne spørgsmål, ikke komme nærmere ind på konkrete passager i bogen, der skulle være for positiv.
- Det er en redaktionel beslutning. Bogen om Che er ligesom JFK-bogen for unuanceret. Og da de behandler historiske emner, har de krav på en grundigere behandling, siger Erik Barfoed, der savner oplysninger i bøgerne om, hvad andre mener om de to personer.
Ifølge Berlingske Tidendes anmelder, Bent Büdnikow, fremstilles Che som en frihedskæmper og rar familiefar uden henvisning til 'de politiske modstandere, han fik dræbt'.
- Men det er ikke Berlingske Tidende, der har fået os til at trække denne bog tilbage. Det er ikke et politisk spørgsmål, men redaktionelt, fastholder Erik Barfoed til Arbejderen.
Jesper Breining, forlagsdirektør i Forlaget Hovedland har fået skærpet sin interesse for at udgive og markedsføre bøgerne om Che og JFK.
- Det er betænkeligt, at et kommercielt forlag som Aschehoug tager en så politisk beslutning for at tækkes visse kredse, udtaler han til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. nov. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur