20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Somalias anden sejr over USA

Somalias anden sejr over USA

Onsdag, 14. juni, 2006, 00:00:00

Det er en opstand, der ganske vist blev ledet af islamister, men som har det overvældende flertal af befolkningen bag sig

af Vagn Rasmussen, STS International Solidarity
Det er en opstand, der ganske vist blev ledet af islamister, men som har det overvældende flertal af befolkningen bag sig.
I somaliske historiebøger vil mandag den 5. juni 2006 sikkert blive husket som dagen, der markerede USA`s andet nederlag i Somalia.
For denne dag måtte de sidste militser, der stod under kommando af Mogadishus krigsherrer, som havde udøvet magten i hovedstaden Mogadishu siden den somaliske centralregerings fald i 1991, nemlig overgive sig til en opstand, der ganske vist blev ledet af islamister, men som havde det overvældende flertal af befolkningen bag sig.
Overgivelsesceremonien fandt sted ved krigsherren Qanyares bolig i Daynille-distriktet. Sammen med ti andre krigsherrer og forretningsfolk, havde Qanyare dannet den såkaldte 'Alliance for Genoprettelse af Freden og Anti-terrorisme'. Formålet med dette navn var naturligvis at udnytte USA`s krig mod 'terrorister' og få økonomisk støtte til kampen imod krigsherrernes udfordrer; nemlig Sammenslutningen af Islamiske Domstole, der af USA beskyldes for at samarbejde med al-Qaeda.
Et resultat af lovløsheden under krigsherrerne havde været, at islamiske domstole, støttet af væbnede militser, gradvist havde trængt krigsherrerne tilbage fra gaderne og indført en forenklet og primitiv form for lov og orden i dele af Mogadishu ved at oprette 11 klanbaserede, og ikke altid indbyrdes enige, sharia-domstole.

Pengestrøm fra USA
Men så begyndte hundrede tusinder af dollars fra CIA ifølge blandt andet International Crisis Group at strømme ind til krigsherre-alliancen. Opmuntret af denne moralske og økonomiske støtte begyndte krigsherrerne at gå til angreb på de islamiske domstoles militser. Men resultatet blev det stik modsatte af det forventede, for modstanden mod USA steg til nye højder. Efter tre måneders hårde kampe blev krigsherrerne sat ud af spillet, og nu hersker der ro og fred i Mogadishu.
Under kampene har private forretningsfolk på begge sider spillet en fremtrædende rolle, for i Somalia omfatter den fri konkurrence også 'retten' til at slå egne landsmænd ihjel i kampen om vigtige og givtige havne, landingspladser og adgangsveje.

Vidste du
Men vidste du, at langt det overvældende flertal af somaliere ikke ønsker oprettelse af en islamisk somalisk stat byggende på sharia, som de mest ekstreme islamister inden for de islamiske domstole går ind for, men at de på den anden side heller ikke ønsker deres land rendt over ende af USA eller Etiopien?
Vidste du, at krigsherrernes militser har afpresset befolkningen omkring 40.000 dollars - dagligt! - i form afgifter ved deres mange checkpoints foruden, at de har ladet deres ofte narkopåvirkede militser begå utallige forbrydelser inklusive voldtægter, utallige mord og berigelsesforbrydelser?
Vidste du, at allerede under det fejlslagne amerikansk-inspirerede angreb mod Somalia i 1992-93 mistede op til 70 somaliere livet - hver dag?
Vidste du, at de begåede og racistisk-inspirerede overgreb fra FN-tropperne under invasionen, var så alvorlige, at de er en af de store hindringer for gennemførelsen af en krigsforbryderproces?
Vidste du, at omkring 2000 repræsentanter for hele Somalia i sommeren 2000 i løbet af kun fire måneder var i stand til - uden udenlandsk 'hjælp' - at vedtage en overgangsforfatning, vælge et overgangsparlament og en overgangspræsident og træffe aftaler om en overgangsregering, og at alle disse institutioner uden større besvær var i stand til at flytte til Mogadishu blot en måned efter?
Vidste du, at denne regering blev betragtet som Somalias eneste lovlige og repræsenterede Somalia i FN?
Vidste du, at denne overgangsregering hævdede Somalias selvstændighed - blandt andet ved at forbyde Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) adgang til landet?
Vidste du, at det 'internationale samfund' allerede et år efter denne regerings dannelse gik i gang med at ødelægge den - gennem:
(a.) at udsætte somaliernes egen regering for en økonomiske boykot, som også Danmark deltog i. Af 63 millioner kroner, som Folketinget havde bevilget - blandt andet med henvisning til overgangsregeringen dannelse - blev kun fire millioner afsat til eventuel brug i de områder, der var under kontrol af overgangsregeringen, mens resten blev brugt af FN samt af danske nødhjælpsorganisationer i to områder af Somalia, der var mest fjendtlig stemt over for overgangsregeringen.
(b.) at oprette 'Joint Taske Force - Horn of Afrika'. Det er navnet på den internationale sammenslutning af vestlige lande - inden for såvel som uden for Irak-koalitionen - som holder til på en tidligere base for den franske fremmedlegion i nabolandet, Djibouti, og at man fra denne base foretager næsten daglige angreb på såkaldte 'islamiske terrorister' i Somalia. Men at USA samtidigt afslog et tilbud fra overgangsregeringen, der gik ud på, at hvis USA eller andre var i stand til at påvise tilstedeværelsen af islamiske terrorgrupper i Somalia, så ville Somalias egen hær være behjælpelig med at finde og bekæmpe dem.
(c.) at indkalde en ny såkaldt fredskonference til afholdelse i Kenya kun et år efter overgangsregeringens dannelse og uden at rådføre sig med den. Efter over to års kostbare 'fredsforhandlinger', betalt af vestlige skatteydere, barslede denne konference med nedsættelse af et parlament, der for størstedelens vedkommende består af analfabetiske repræsentanter for krigsherrerne. Denne 'parlamentariske' forsamling valgte, efter omfattende bestikkelser, den 10. oktober 2004 den etiopisk støttede krigsherre, Abdullahi Yusuf, som Somalias nye præsident. En af Yusuf udpeget premierminister, som også støttes af Somalias arvefjende Etiopien, udvalgte derefter en regering, som blandt andet består af nogle af verdens mest blodige og hensynsløse krigsforbrydere.
Vidste du, at den danske regering har spillet en vigtig rolle i undertrykkelsen af demokrati og menneskerettigheder i forbindelse med dannelsen af denne regering?
Hvis ikke du vidste disse ting i forvejen, vil vi opfordre dig til at følge udviklingen i Somalia på STS`s hjemmeside: www.intersol.dk og til at kontakte os og få yderligere materialer.

Somalia vil selv bestemme
De islamiske militsers magtovertagelse i Mogadishu har bredt sig til andre byer og distrikter i det sydlige Somalia, og har sat en kædereaktion i gang. Den er ikke blot et slag mod USA, men også imod Somalias gamle arvefjende Etiopien, som spillede en vigtig rolle i dannelsen af den somaliske regering, og som havde drømt om via sine stråmænd at blive den reelle magthaver i Somalia.
Den svage somaliske regering har lykønsket de islamiske militser med deres sejr over krigsherrerne, og ønsker forhandlinger med dem. Den har smidt nogle af krigsherrerne ud af ud af regeringen og anmodet andre lande om ikke at lade dem og deres medarbejdere rejse dertil.
Kenya, som for to år siden gjorde sig store anstrengelser for at få krigsherrerne inddraget i parlamentet og regeringen, har indledt en klapjagt på krigsherrer, der har søgt til Kenya. Den 6. juni blev den første krigsherre, som havde søgt tilflugt i dette land, arresteret og udvist
Selv den amerikanske regering har anslået blidere toner. Efter et møde med formanden for Afrikas Union, Congos præsident Denis Sassou-Nguesso, som i diplomatiske vendinger kritiserede den amerikanske støtte til krigsherrerne, sagde Bush, at samtalen havde været 'konstruktiv'. Senere sagde en talsmand for Det Hvide Hus, at 'hele verden ønskede at se en mere fredelig og bedre situation for Somalia!men i sidste ende må vi have det somaliske folk til at arbejde sammen for at løse problemerne med volden.'.
'Hele verden' er i den forbindelse også de mange udenlandske selskaber, som står på spring eller allerede udvinder Somalias meget rige naturressourcer, herunder olie.
At gøre op med dem er også noget, som befolkningen på et tidspunkt vil kræve af de nye magthavere i Mogadishu såvel som, at de gør op med de superrige forretningsfolk. Endelig vil befolkningen forvente, at islamisterne danner en bred og folkelig baseret administration.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jun. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp