27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Pensionspenge i krig og våben

Pensionspenge i krig og våben

Tirsdag, 07. marts, 2006, 00:00:00

Pensionsselskaber skal sælge deres aktier i virksomheder der har interesser i våben, børnearbejde eller som er fagforeningsfjendske

HK`s medlemmer er ikke enige med deres pensionsselskabers investeringspolitik. Medlemmerne vil nemlig ikke investere deres pensionsopsparing i krig, fagforeningsfjendske virksomheder eller børnearbejde. Men det sker alligevel.
- Danmark er en krigsførende nation, det har Folketinget besluttet. Jeg er imod krigen i Irak. Men da vi ikke kan sende de danske Jens`er ubevæbnede til Irak, skal vores medlemmer også have del i afkastet af produktionen af deres våben.
Det siger Kim Simonsen, sektorformand for HK/Kommunal til HK`s pensionsselskabers investeringspolitik. Han er samtidig næstformand i HK`s pensionsselskaber KP og PKA.
Blandt andet har PKA aktier i produktion af både klyngebomber og atomvåben.
Langt de fleste medlemmer af HK ser gerne, at disse investeringer stopper. Epinion har foretaget en undersøgelse for HK-bladet om, hvad medlemmerne mener om investeringerne.
Ifølge denne undersøgelse skal HK`s pensionsselskaber sælge deres investeringer i forurenende virksomheder, våbenproducenter, virksomheder der beskæftiger børnearbejdere, eller som forbyder sine ansatte at organisere sig.
For nylig kom det frem, at PKA, der er pensionsselskab for offentligt ansatte indenfor social- og sundhedsområdet, har aktier i produktion af klyngebomber og atomvåben. Det har, ifølge Kim Simonsen, gjort indtryk i PKA.
Han mener dog, at pensionsselskaberne er opmærksomme på etikken når de investerer. Men hvor etisk skal man være. Medlemmerne mener også, at der skal tjenes penge, påpeger han i HK/Privatbladet.
I løbet af foråret skal PKA diskutere etiske regler på bestyrelsesmøder og generalforsamlinger. PKA er ved at undersøge en række firmaer, som det har investeret penge i. Blandt andet den amerikanske virksomhed L-3 Communications, der producerer klyngebomber, som er blevet brugt i Irak af de amerikanske soldater.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. mar. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland