22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 13 °C

Embedsmand svor falsk om Al Qaida

Embedsmand svor falsk om Al Qaida

Torsdag, 12. september, 2002, 00:00:00

USA´s myndigheder slår plat på 11. september for at stoppe en retssag mod privat lejehær, siger forsvarer

af Ulrik S. Kohl, Internationalt Forum
USA's chef for international kriminalitetsbekæmpelse Rand Beers har indrømmet, at det ikke var sandt, da han i november sidste år erklærede, at colombianske guerillaer har trænet i Al Qaida-lejre i Afghanistan.
Erklæringen blev afgivet under ed i forbindelse med en retssag mod det amerikanske lejesoldat-firma DynCorp. Rand Beers formål med erklæringen var at få afvist en klagesag mod DynCorp, under henvisning til at amerikanske sikkerhedsinteresser og 'Krigen mod Terror' kunne blive skadet, hvis sagen blev behandlet af domstolen.
DynCorp er USA's største private udbyder af militære ydelser. Piloter og andet militært personale fra DynCorp deltager i den colombianske borgerkrig betalt af henholdsvis den colombianske og den amerikanske regering. En af lejesoldaternes opgaver er at sprøjte koka-marker med gift fra lavtgående fly.
Koka-planten er en af råvarerne til fremstilling af kokain, og de fattige kokabønder udgør en vigtig del af de venstreorienterede guerillaers sociale base.
I september sidste år anlagde 10.000 ecuadorianske bønder og indianere samlet et civilt søgsmål mod DynCorp, fordi de siger at firmaets massive giftsprøjtninger ødelægger afgrøderne også på den ecuadorianske side af grænsen.
'Det formodes, at FARC terrorister har modtaget træning i Al Qaida terroristlejre i Afghanistan', erklærede Beers i november for at understrege, at DynCorp-troppernes kamp mod den colombianske FARC-guerilla er en del af USA's krig mod terror.
I en ny erklæring til dommer Richard W. Roberts, der behandler sagen mod DynCorp, skriver topembedsmanden nu, at han ønsker at stryge sætningen, fordi han muligvis var fejlinformeret.
Dommeren har endnu ikke taget stilling til om sagen vil blive behandlet.
Terry Collingsworth, der er juridisk rådgiver for de ecuadorianske bønder, siger til nyhedsbureauet UPI, at den urigtige erklæring om forbindelsen mellem de colombianske oprørere og Al Qaida-netværket er et bevidst forsøg på at slå plat på 11. september-angrebene for at forhindre en fair retssag:
- De er så desperate for at forhindre, at denne sag kommer for en jury, at de vil sige hvad som helst for at overbevise dommeren om, at der er forbindelse til terrorisme, siger Collingsworth.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp