21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Om Globale Rødder, civil ulydighed og EU topmøde

Om Globale Rødder, civil ulydighed og EU topmøde

Fredag, 19. juli, 2002, 00:00:00

EU topmødet i København er en speciel begivenhed. Det er starten på kampagnen op til den næste afstemning, som man kan forvente i 2004-05 og som sandsynligvis kommer til at dreje sig om Danmarks medlemskab af EU. Hvilken betydning har dette for aktionsformerne under topmødet?

Debatindlæg af Michael Rützou, medl. af DKP/ML Randers

I Dagbladet Arbejderen d. 19 juli 2002 har Anders Fenger en bagsideartikel om den journalistiske vinkling i DR og TV af EU topmøde demonstrationen i Kolding. Hans pointe var, at den var uhyggelig dårlig og misvisende – og det kan jeg kun være enig i.
Men Anders skriver et sted:
[citat]”Jeg har kun hørt tv omtale den brede bevægelse Stop Unionen 2002 en gang i de seneste måneder. Mens bevægelsen Globale Rødder vælter sig i medieomtale. Det er fordi journalisterne tror, rødderne er autonome. Aha. Gadekamp. Vi så de unge autonome Rødder på både DR og TV i den forløbne TV-uge. Deres EU-modstand ser ægte nok ud. Men hold kæft, hvor de leger med ilden. Deres civil ulydigheds-aktioner – om det så er blokader af Øresundsbroen med menneskeben i cement, eller lænkning til Nestlé koncernen med BR håndjern – kan blive fede påskud for politiet til at lave lidt vold i gaden og øve sig i borgerkrigsmanøvrer, som saglig kommunistadvokat Carl Madsen ville have sagt det. [/citat]

Respekt mellem kæmpende
For mig er der ikke nogen tvivl om, at Globale Rødders EU modstand eller gode intentioner kommer fra hjertet.
Globale Rødder er ikke kun en EU-modstander organisation, det er heller ikke nogen specielt homogen størrelse. Det er samtidigt vigtigt at skelne mellem en kritik af Globale Rødders grundlag, deres aktionsformer, kritikken af mediernes prioriteringer og så den helt centrale diskussion af, hvordan EU topmødet i København kommer til at forløbe.
Der er ingen grund til at lade tilbagevendende frustrationer over TV nyhederne gå ud over andre kæmpende unge og forplumre diskussionen. Selvom vi ikke er enige om alt, så tilhører vi (Globale Rødder og kommunisterne) samme side og bør behandle hinanden med behørig respekt.

Civil ulydighed – en af kampformerne
Jeg er ikke imod civil ulydighed, der ofte er en god måde at få mediernes bevågenhed på i en konkret sag – og samtidig er en rimeligt ”accepteret” aktionsform i offentligheden.
Jeg er imod at løfte civil ulydighed op til at være ”Kampmidlet” – civil ulydighed er én af måderne at kæmpe på. Aktionsformen har nogle gange sin klare berettigelse, og andre gange vil den kunne sætte kampen tilbage.
Jeg mener, Globale Rødder kan kritiseres for at hælde mod den gamle revisionist Bernstein, hvor bevægelsen var alt og målet var intet. Der er lidt for meget medieprostitution i den gode sags tjeneste og for lidt substans for min smag.
Men lad os nu se – det er en ny organisation, hvor meget kan ske – specielt efter den tilsyneladende er ved at sprede sig til andre byer end København.

EU topmødet – starten på kampagnen
Men EU topmødet i København er en speciel begivenhed. Det er starten på kampagnen op til den næste afstemning, som man kan forvente i 2004-05 og som sandsynligvis kommer til at dreje sig om Danmarks medlemskab af EU.
Hertil hører erfaringerne fra tidl. topmøder (EU, WTO, G8 osv.), nemlig den at modstanden generelt er stor, folkelig og bred – at en mindre del af den er militant – at en meget lille del er blæste tågehjerner, der bare håber på at få lov til at smide en brosten – og ikke mindst at magthaverne og politiet slår hårdt og brutalt ned.
Vi kan ikke risikere at begå ret mange fodfejl op til afstemningen i 2004-05 og EU topmødet må IKKE ende i gadekampe.
Jeg mener, vi (specielt af hensyn til den kommende afstemning) skal gå langt for at undgå denne situation. Også væsentligt længere end vi ville have gjort ved et andet topmøde.

Kan civilulydighed anvendes under EU-topmødet?
Nogle gange får vi det til at lyde som om civilulydighed ikke hører til i København under topmødet – Men selvfølgelig gør det det!
Det drejer sig om at tænke sig om – og tænke som de, der har ansvaret for ministre og andre pingers sikkerhed. Hvis pingerne trues eller ikke kan bevæge sig til og fra de møder, de skal deltage i – så VIL politiet slå ned. Det er der ingen tvivl om! Der er heller ingen tvivl om, hvordan de gør det – og det danske politi er jo ikke just kendt for deres Ghandi-metoder. Så hjælper Globale Rødders hvide dragter eller ikke-voldelige intentioner ikke meget.
Det betyder ikke, at man ikke kan afspærre et vejkryds, en virksomhed eller lænke sig til Néstle under EU topmødet. Det afgørende er, om man giver politiet en direkte årsag til at sætte ind. Det gør man f.eks. ved at blokere ministrenes hoteller, konferencer og lign.

Bliv på linien
Nogen vil sikkert anlægge den betragtning, at politiet under alle omstændigheder vil gå amok, når nu lejligheden er der (de har jo også fået nye pistoler siden 18 maj ’93).
Det tror jeg ikke man er interesseret i, da der vil være nok at gøre med at beskytte pingerne imod mere direkte trusler end rødder i globalt tilsnit..
Men det er en hårfin linie – aktionen skal være sej nok til at medierne gider beskæftige sig med den, udfordre magthaverne, have et slagkraftigt budskab og ikke give politiet et direkte påskud til at gå på aktivisterne.
Jeg håber – for os alle – at Globale Rødder og andre, der aktionerer op til og under Topmødet i København, kan holde sig på linien.

Vi ses derovre!

Deltag i debatten om topmødet

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jul. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp