07 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Pinsepakken anklages

Pinsepakken anklages

Lørdag, 18. maj, 2002, 00:00:00

Flere aviser har anklaget Pinsepakken for utilsigtet at sætte marginalskattetrykket op og sænke skatten for de laveste indtægter.

Debat af Svend Brandt, Haderslev
Det fremgår af en undersøgelse af lektor Peter Guldager, Nationaløkonomisk Institut ved Handelshøjskolen i Århus - citeret i flere aviser.
Da Pinsepakken i 1998 blev vedtaget med Enhedslistens stemmer var kritikken fra de borgerlige, at de grønne afgifter, som var en del af Pinsepakken, går mest ud over de lave indkomster.
Derfor vedtog Enhedslisten med folketingsflertallet, at der skulle laves et grønt bundfradrag - ingen grønne afgifter på det nødvendige forbrug, udelukkende på overforbruget. Dette eksperiment blev omgående standset af VK-regeringen.
Det på trods af, at jeg i flere paneler med miljøminister Hans Christian Schmidt (V) i flere valgkampe har støttet hans synspunkt - at vi skal lave et grønt bundfradrag.
Alt i alt kan vi se, at Enhedslisten har regnet rigtig. Enhedslistens deltagelse i Pinsepakken skyldes nemlig, at vi forventede det faktiske resultat: De laveste og mellemste lønninger fik en samlet skattelettelse inklusiv de grønne afgifter, mens de højeste indtægter kom til at betale mere.
Vi mener, at de højeste lønninger og de multinationale selskaber (de betaler ikke skat i dag! ) skal betale mere. De borgerlige mener modsat - derfor fjernede de muligheden for at lave et grønt bundfradrag.
Pinsepakken er et eksempel på Enhedslistens Robin Hood stil: Lad de rigeste betale!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp