01 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Støttefester sikrer hundredtusindvis af kroner til Arbejderen

Bred støttebevægelse

Støttefester sikrer hundredtusindvis af kroner til Arbejderen

Arbejderen har nok den mest trofaste læserskare i medieverdenen. Hvert år samler læserne omkring en million kroner ind. En pæn sjat af de penge kommer fra støttefester, der året igennem bliver afholdt rundt omkring i landet.

Fra årets støttefest på Amager. Her blev samlet 27.890 kroner ind til Arbejderen.
FOTO: Carl-Aage Jensen
1 af 1

Forrige lørdag blev der samlet over 66.000 kroner ind til Arbejderen på to støttefester i hver sin ende af landet.

Det er ufattelig vigtigt, at vi har Arbejderen. Der er mange artikler om den danske arbejderbevægelse og problematikker på arbejdsmarkedet, som du ikke ser andre steder.
Jakob Egelund, a-kassemedarbejder

I Aarhus lød overskuddet på hele 38.590 kroner, mens resultatet på Amager var på 27.890 kroner.

– Det er nogle fantastiske resultater, der vidner om den store opbakning, der er til Arbejderen i meget brede kredse. Uden den omfattende støttebevægelse, der hvert år indsamler omkring en million kroner, ville Arbejderen ikke kunne overleve, siger Anders Sørensen, redaktør for Arbejderen. 

I alt har der været otte støttefester til fordel for Arbejderen rundt omkring i landet siden sommerferien. Samlet set har de givet næsten 150.000 kroner i overskud.

Aarhus er topscorer

Aarhus er den absolutte topscorer med resultatet på 38.590 kroner, der blev indsamlet af omkring 70 deltagere.

På festen deltog både kommunister, enhedslistemedlemmer, fagligt aktive, aktivister i fredsbevægelsen og boligkampen, venner af Café Oskar og andre grupper, fortæller Ulla Nygaard fra Kommunistisk Parti i Aarhus, der stod som arrangør.

Som udgiver er Kommunistisk Parti krumtappen i den brede støttebevægelse omkring Arbejderen, men bevægelsen rækker langt ud over partiets egen medlemskreds. Mange tidligere eller nuværende DKP'ere samt aktive i fagbevægelsen og andre folkelige bevægelser deltager i støttearbejdet.

– Det flotte resultat i Aarhus sikres først og fremmest gennem lotterier og auktioner. Der bliver solgt mellem 700 og 900 lodder til et traditionelt lotteri med mange gode gevinster. Der er gevinst på alle tal, der ender på syv, og deltagerne kan frit vælge deres præmie mellem alle gevinster, fortæller Ulla Nygaard.

– Derudover har vi både traditionelle auktioner og kinesiske auktioner samt mulighed for at give et bud på særligt udvalgte effekter. I år var der blandt andet et billede af den belgiske maler Corneille, et originalt tryk af Dea Trier Mørch og et signeret billede af Bjørn Wiinblad. Deltagerne kan løbende gennem arrangementet komme med et bud og overbyde hinanden. Alene det gav 10.000 kroner i overskud i år, tilføjer hun.

Præmierne til festen bliver indsamlet i løbet af hele året. Mange af Arbejderens venner donerer gevinster. Det kan for eksempel være kunstnere tilknyttet Café Oskar, der forærer et billede, tidligere DKP'ere, der kommer med en flot kunstmappe, Forlaget Klim, der donerer bøger, eller Bogcaféen Spartakus, der hvert år indrammer nogle af de donerede billeder. 

– Vi gør meget ud af at sikre præmier af god kvalitet, så folk oplever, at de får noget godt med hjem, understreger Ulla Nygaard.

Fra støttefesten i Aarhus
Arbejderen

En af deltagerne i støttefesten i Aarhus i år var Jakob Egelund, der er a-kassemedarbejder i 3F Transport, Logistik & Byg.

– Jeg deltager i festen, fordi det er ufattelig vigtigt, at vi har Arbejderen. Der er mange artikler i Arbejderen om den danske arbejderbevægelse og problematikker på arbejdsmarkedet, som er vigtige, og som du ikke ser andre steder. Det er nødvendigt med støtte, også i overgangen fra fysisk avis til netavis, siger Jakob Egelund.

– Med røde forældre har jeg fra barnsben af været med til indsamlingsfester for DKP, Land og Folk eller Arbejderen. Så det er også en del af min egen historie, at vi skal støtte op om hinanden, tilføjer han.

Det er anden gang, at Jakob Egelund deltager i støttefesten i Aarhus.

– Det er enormt hyggeligt at være med, og man bliver taget godt imod. Folk er meget åbne. Ud over det sociale får man også noget fagligt med hjem. Sidste år var der tale om Almen Modstand og i år om blandt andet buschaufførernes Tryk Stop-kampagne, fortæller han.

Støttefester gennem 30 år

Ligesom i Aarhus er der også på Amager en mangeårig tradition med at lave støttefester for Arbejderen.

– Vi har arrangeret fester hvert år i knap 30 år. I opstarten lærte vi meget af nuværende og tidligere medlemmer af DKP, der havde værdifulde erfaringer fra mange års indsamlinger til det kommunistiske dagblad Land og Folk, fortæller Ulla Rosenvold, der har været med til at arrangere støttefesterne på Amager gennem alle årene.

– Vores fester har udviklet sig fra at være en lille forsamling i et privat hjem til at være et arrangement, der i år samlede over 70 mennesker og gav et overskud på næsten 28.000 kroner, tilføjer hun.

Festen på Amager nyder godt af, at 3F Kastrup hvert år udlåner sin store festsal gratis til støtte for Arbejderen. Det er også tradition, at 3F-afdelingens formand Henrik Bay Clausen hvert år byder deltagerne velkommen.

Det er ikke kun på Amager, men også en række andre steder i landet, at lokale fagforeninger velvilligt stiller lokaler til rådighed for Arbejderens støttearrangementer.

Deltagerne på Amager samles omkring et lækkert måltid, hyggelige snakker med andre progressive, en aktuel festtale og god musik.

Også her donerer Arbejderens abonnenter og venner et væld af gode gevinster til lotterier og auktion.

Annette Sand, der er abonnent, var for første gang i år med til støttefesten hos 3F Kastrup, men har tidligere været til andre støttearrangementer for Arbejderen.

– Der er rart at deltage i sådan et arrangement og møde ligesindede, som man ellers mest ser til demonstrationer og andre steder. Der var en god og varm stemning, gode talere og dejlig mad. Når man samtidig kan bidrage økonomisk til Arbejderen, går det hele jo op i en højere enhed, siger hun.

Som opvokset i et DKP-hjem genkender Annette Sand lidt af stemningen fra Land og Folks støttearrangementer på Arbejderens støttefester.

– Det er ikke sidste gang, jeg har været med hos 3F Kastrup, understreger hun.

3F'ere til støttefest

En helt særlig støttefest fandt sted i Aalborg i september. I forbindelse med at fagforbundet 3F havde kongres i byen, blev der afholdt Rød Fest til støtte for Arbejderen, hvor mere end hver fjerde delegerede deltog.

– Det er femte gang, at vi arrangerer Rød Fest i forbindelse med 3F's kongres. Første gang var, da Arbejderen havde 25-års jubilæum tilbage i 2007. Der var Anne Marie Helger konferencier og optrådte gratis for os. Hun var helt fantastisk, fortæller Ester Christiansen, der er medlem af Kommunistisk Parti i Aalborg og med i arbejdsgruppen bag Rød Fest.

– Der deltager hver gang omkring et par hundrede fra 3F's kongres i festen. Det er blevet en tradition, som mange delegerede glæder sig til. Det giver jo rigtig god mening, at de støtter Arbejderen i stedet for at lægge pengene i Jomfru Ane Gade (Aalborgs store forlystelsesgade – red.), tilføjer hun. 

Festen arrangeres i samarbejde med 3F Aalborg, der stiller lokaler til rådighed og byder deltagerne velkommen. Derudover er der altid en markant faglig taler samt god politisk musikalsk underholdning.

Arbejderen med Holdningsprisen fra Grafisk Gruppe i 3F Randers.

Det er en tradition på Rød Fest, at forskellige 3F-afdelinger i løbet af aftenen overdrager støttebevillinger til Arbejderen. I år kom 3F Aalborg med ikke mindre end 15.000 kroner, mens 3F Randers Transport afleverede 2500 kroner.

Derudover var der en helt særlig støtte fra Grafisk Gruppe i 3F Randers, der gav Årets Holdningspris til Arbejderen. Med prisen følger 7500 kroner. 

Prisen uddeles hvert år til personer, som har gjort en helt speciel og aktiv indsats til gavn for arbejdere og nødlidende.

– I har trodset alle borgerlige forsøg på at knægte den danske arbejder og den danske fagbevægelse og er med avisens udgivelse blevet ved med at tale arbejdernes sag. Derfor har vi besluttet, at Årets Holdningspris 2019 skal tilgå dagbladet Arbejderen, sagde Jan Guldmann, formand for Grafisk Gruppe i 3F Randers, i sin begrundelse for prisoverrækkelsen.

Ud over støttebeløbene gav festen et overskud på 23.600 kroner.

Venner står for Køge-fest

Mens det de fleste steder er Kommunistisk Partis lokale afdelinger, der tager initiativ til støttearrangementerne og gennemfører dem med hjælp fra andre af Arbejderens venner, forholder det sig anderledes i Køge.

Her tog en række læsere, hvoraf ingen er medlem af Kommunistisk Parti, for år tilbage initiativ til at arrangere en lokal støttefest for Arbejderen. Det er blevet en årlig tradition, og det er stadig den lokale gruppe af Arbejderens venner, der står for det meste af arbejdet med støtte fra den nærmeste afdeling af Kommunistisk Parti. 

I år var der godt 20 deltagere i Køge-festen, som gav et overskud på 7125 kroner.

Kommende arrangementer

Bor du i hovedstadsområdet, er der stadig mulighed for at deltage i støttearrangementer inden årets udgang. 

På lørdag den 16. november er der revolutionær brætspilscafé til støtte for Arbejderen. Det starter klokken 17 i Hillerødgade.

Og lørdag den 7. december er turen kommet til Arbejderens traditionelle julefrokost.

Alle Arbejderens læsere og venner er velkomne til de to arrangementer.

Der er indtil nu indsamlet 791.779 kroner til Arbejderen i år. Derudover blev der helt ekstraordinært indsamlet over 880.000 kroner i foråret for at sikre det økonomiske grundlag under Arbejderens overgang til netmedie.

Støtte til Arbejderen kan indbetales på MobilePay 87278 eller ved bankoverførsel til registreringsnummer 5361 kontonummer 249087.

Et uddrag af artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2019 - 10:39   13. nov. 2019 - 11:07

Arbejderen

red@arbejderen.dk
Støttefester 2. halvår 2019

Siden sommerferien har der været gennemført en lang række støttefester, der samlet set har givet tæt på 150.000 kroner i overskud til Arbejderen:

  • Støttefest i Aarhus: 38.590 kroner
  • Støttefest på Amager: 27.890 kroner
  • Rød Fest Aalborg: 23.600 kroner
  • Støttefest Kbh. NV: 22.322 kroner
  • Støttefest Nørrebro: 15.120 kroner
  • Støttefest Køge: 7125 kroner
  • Støttefest Odsherred: 4711 kroner
  • Grillfest Roskilde: 3459 kroner