01 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Fagforeninger støtter Arbejderen

Kontant opbakning

Fagforeninger støtter Arbejderen

Over 90.000 kroner har Arbejderen indtil nu fået i støtte i år fra fagforeninger og faglige klubber, der ikke vil undvære et medie, der ser tingene fra arbejdernes side.

Arbejderen modtog holdningsprisen fra Grafisk Gruppe i 3F Randers på støttefesten i Aalborg i forbindelse med 3F's kongres i september.
FOTO: PN
1 af 1

Arbejderen har ikke store sponsorer i ryggen og omfattende annonceindtægter som mange andre medier.

Arbejderen er snart det eneste medie, der kæmper arbejdernes sag, og som belyser hele EU-politikken objektivt.
Allan Busk, 3F Aalborg

Til gengæld bliver Arbejderen massivt støttet af sine læsere, ikke mindst i fagbevægelsen.

Hvert år modtager Arbejderen økonomisk støtte fra en række fagforeninger og faglige klubber rundt omkring i landet. 

Indtil nu er der i 2019 kommet over 90.000 kroner i støtte til Arbejderen fra fagforeninger, faglige klubber og fagligt aktive. Penge, der er helt afgørende for Arbejderens eksistens.

25.000 fra BJMF

Det største beløb er kommet fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, også kaldt BJMF, fra København.

Fagforeningen har i en lang årrække indbetalt ikke mindre end 25.000 kroner hvert eneste år til Arbejderens indsamling. 2019 er ingen undtagelse.

Baggrunden for støtten er, at Arbejderen ikke kan undværes som talerør for arbejderne, understreger Claus Westergreen, formand for 3F BJMF.

– Det danske mediebillede er meget borgerligt. De fleste medier er ejet af store mediehuse, hvor der er mange økonomiske interesser. BJMF støtter Arbejderen, fordi der ellers mangler et talerør for arbejderne og fagbevægelse, siger Claus Westergreen.

– Arbejderen tager arbejdsmarkedsstoffet seriøst. Med stor viden og indsigt giver Arbejderen støtte og hjælp til tillidsfolkene og de aktive på arbejdspladserne. Og man er aldrig i tvivl om, at det er et socialistisk medie med klare holdninger, tilføjer han.

15.000 fra 3F Aalborg

En anden fagforening, der har givet et stort støttebeløb i år, er 3F Aalborg, der har indbetalt 15.000 kroner til Arbejderen.

– Vi har simpelthen mere brug for Arbejderen end nogensinde før. Med den borgerlige presse, vi ellers har, er det snart det eneste medie, der kæmper arbejdernes sag, og som belyser hele EU-politikken objektivt, siger Allan Busk, formand for 3F Aalborg.

Han ærgrer sig over, at det har været nødvendigt for Arbejderen at droppe papiravisen og blive rent netmedie.

– Men det er jo sådan, udviklingen er. Jeg læser selv langt de fleste aviser på nettet. Men det er jo også nemmere for os, der sidder ved end computer, end for ham ude i skurvognen, konstaterer Allan Busk.

Han fortæller, at fagforeningen bruger Arbejderen i det daglige arbejde.

– Vi diskuterer for eksempel tit artiklerne på vores formandsmøder.

Ansatte samler ind

I en anden jysk 3F-afdeling – 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus – har en gruppe af Arbejderens venner i årevis sikret store støttebeløb til avisen.

De har talt med alle ansatte i fagforeningen og spurgt, om de vil støtte Arbejderen med 20 kroner hver uge. Det har alene i år indtil nu givet 15.805 kroner til Arbejderen. 

Der er tale om en tradition, som er mere end 10 år gammel, fortæller Morten Rasmussen, der er næstformand i 3F-afdelingen, der ligger på Sommervej i Aarhus.

– Hver mandag morgen går vi rundt og samler penge ind. Der er omkring 20, der betaler 20 kroner hver uge. Vi fik så en udfordring, da Arbejderen i maj overgik til at være netmedie. Nogle er stadig lidt gammeldags ligesom mig og vil helst have noget på papir, fortæller Morten Rasmussen.

Arbejderens venner i 3F på Sommervej tog derfor initiativ til hver dag at kopiere en række af de vigtigste artikler fra Arbejderen og fordele dem rundt omkring i huset, så både de ansatte og medlemmerne stadig kan læse nyhederne på papir.

– Det er blevet rigtig godt modtaget. Det betyder, at flere får læst Arbejderen. Men flere har også fået tilmeldt sig Arbejderens nyhedsbrev, så de hver dag får et overblik på mail over dagens nyheder, siger Morten Rasmussen.

Han opfordrer andre fagforeninger og arbejdspladser til på lignende vis at printe artikler ud og samle kontant støtte ud fra devisen om, at "mange bække små gør en stor å".

Ud over støtten fra de ansatte i 3F på Sommervej er der også kontant opbakning til Arbejderen fra flere af fagforeningens klubber. I år har murerne støttet med 7500 kroner, mens der er kommet 2000 kroner fra murerarbejdsmændene.

900.000 er rundet

Den samlede indsamling til Arbejderen i år har nu rundet 900.000 kroner. Helt præcist er der indsamlet 917.427 kroner.

>> LÆS OGSÅ: Støttefester sikrer hundredtusindvis af kroner til Arbejderen

Derudover blev der helt ekstraordinært indsamlet over 880.000 kroner i foråret for at sikre det økonomiske grundlag under Arbejderens overgang til netmedie.

– Tak til alle, der har bidraget til det flotte resultat. Arbejderen har de mest fantastiske læsere, siger Arbejderens redaktør Anders Sørensen.

Fagforeninger abonnerer

Ud over at bidrage til indsamlingen støtter fagforeninger Arbejderen på flere andre måder.

Omkring 50 fagforeninger og en håndfuld klubber har abonnement på Arbejderen. Flere er efter overgangen til netmedie fortsat med at betale det samme beløb som tidligere, nu bare omsat til et øget antal netadgange.

Derudover udlåner mange fagforeninger rundt omkring i landet gratis lokaler til støttefester for Arbejderen.

Holdningspris til Arbejderen

Den grafiske gruppe i 3F Randers har i år givet en helt særlig støtte til Arbejderen. På støttefesten i Aalborg i forbindelse med 3F's kongres modtog Arbejderen holdningsprisen fra Grafisk Gruppe.

Prisen er på 7500 kroner og bliver hvert år givet til personer, som har gjort en helt speciel og aktiv indsats til gavn for arbejdere og nødlidende.

– I har trodset alle borgerlige forsøg på at knægte den danske arbejder og den danske fagbevægelse og er med avisens udgivelse blevet ved med at tale arbejdernes sag. Derfor har vi besluttet, at Årets Holdningspris 2019 skal tilgå Arbejderen, sagde Jan Guldmann, formand for Grafisk Gruppe i 3F Randers, ved overrækkelsen af prisen.

– Arbejderen holder utrætteligt gode traditioner og holdninger ved lige og sørger for, at de mange ofte stærke fortællinger om nedslidte arbejdere og overgreb på fagforeningen og vores medlemmer bliver formidlet ud til befolkningen. Tak for jeres enorme og aktive indsats igennem de mange år – og tak for, at I fortsætter kampen med den digitale udgave, tilføjede han.

Støtte til Arbejderen kan indbetales på MobilePay 87278 eller ved bankoverførsel til registreringsnummer 5361 kontonummer 249087.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. dec. 2019 - 11:09   12. dec. 2019 - 16:45

Arbejderen

ur@arbejderen.dk
Faglig støtte i 2019

Følgende fagforeninger og faglige klubber har indtil nu indbetalt kontant støtte til Arbejderen i 2019:

  • 3F BJMF: 25.000 kroner
  • 3F Aalborg: 15.000 kroner
  • 3F Randers Transport: 2500 kroner
  • Murerarbejdsmændenes Klub Aarhus: 2000 kroner
  • Sømændenes Forbund: 5000 kroner
  • Rør og Blik: 5000 kroner
  • 3F København: 5000 kroner
  • Murerne Aarhus: 7500 kroner
  • Pris fra Grafisk Gruppe 3F Randers: 7500 kroner
  • Arbejderens Venner 3F Transport, Logistik & Byg Aarhus: 15.805 kroner

I alt: 90.305 kroner