13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Arbejderens afsløring af Irak-skandalen

GUIDE

Arbejderens afsløring af Irak-skandalen

Arbejderens afsløring af Target Folderen fra operation Green Desert er den første i en række historier om løgnene bag den katastrofale operation. Her på siden kan du finde dokumentation og få et samlet overblik over sagen.

1 af 1

Arbejderen bringer i dag den første i en stribe af historier, der afdækker løgnene bag den katastrofale operation Green Desert i Irak i 2004.

Historen om Green Desert er en kompleks fortælling, som involverer alle grene af det militære system i et tæt spind af skandaler, vildledninger og løgne.

Operationen endte med, at 36 civile irakere blev fanget, sparket og slået mens danske soldater filmede og kommenterede det, og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske politi i Basra, før de blev løsladt uden hveken sigtelse eller dom.

Historen om Green Desert er en kompleks fortælling, som involverer alle grene af det militære system – Forsvarskommandoen, Hærens Operative Kommando, den danske bataljon i Irak, Auditørkorpset, Kammeradvokaten og skiftende forsvars- og statsministre – i et tæt spind af skandaler, vildledninger og løgne.

Den fortroligt stemplede rapport, som vi i dag kan afsløre, viser at ledelsen på den danske bataljon i Irak allerede inden operationen vidste, at der højst sandsynligt befandt sig civile på de mål, operationen skulle ramme.

På temasiden om operation Green Desert kan du løbende følge med i de nye historier i sagen.

>> SE TEMASIDEN OM GREEN DESERT HER

Vi har samtidig valgt at gøre den dokumentation, som vores historier bygger på, offentligt tilgængelig for vores læsere.

På siden arbejderen.dk/dokumentation har vi samlet relevante dokumenter i sagen sammen med den omstridte video fra operation Green Desert i fuld længde.

>> SE DOKUMENTATION OG VIDEO HER

Endelig har vi valgt helt undtagelsesvis at give alle vores læsere på nettet adgang til de 14 sider om sagen i dagens udgave af den trykte avis.

Siderne indeholder infografikker, som er gode til at give overblik over operationens forløb og det komplekse efterspil med løgne, samt en række historier, som først vil blive offentliggjort på arbejderen.dk i løbet af i dag og i morgen.

>> DOWNLOAD PDF AF ARBEJDEREN HER

Hvis du vil følge med i avisen de næste uger, kan du gratis og uforpligtende få avisen sendt hjem til de dig de næste tre uger.

>> BESTIL 3 UGERS GRATIS ABONNEMENT HER

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2013 - 06:20   26. jan. 2015 - 03:21

Green Desert

Freja Wedenborg
Webredaktør

Redaktør for web og sociale medier og journalist med speciale i krig, imperialisme og retspolitik.

>> Følg på Twitter

>> fe@arbejderen.dk