13 Nov 2019  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Vi skal tilbage til rødderne

Fagligt bagland kræver kursændring i S

Vi skal tilbage til rødderne

I denne weekend samles et styrtblødende Socialdemokrati til kongres i Aalborg. Fra det faglige bagland er der klar besked til partitoppen: Hvis vi skal redde partiet, skal vi tilbage til rødderne.

1 af 1

Her i weekenden samles Socialdemokraterne til partiets 41. ordinære kongres i Aalborg. Det sker i en situation, hvor mange socialdemokrater rundt om på landets arbejdspladser og fagforeningskontorer frygter, at det 141 år gamle arbejderparti ikke står til at redde.

Med mindre partiledelsen lægger kursen om og sætter sejlene ind for at føre en politik, som gavner helt almindelige arbejdende mennesker. Det vurderer to faglige ledere, som er medlemmer af det regeringsbærende parti.

- Den nye regering har skuffet rigtigt mange, fordi de med rette havde forventet, at en socialdemokratisk ledet regering ville arbejde ud fra devisen, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder. Men det, vi har set indtil videre af reformer, vender altså den tunge ende nedad, siger Hans-Henrik Hansen.

Han er sektorformand for de regionalt og kommunalt ansatte HK'ere i Østjylland og kalder sig selv for "socialdemokrat til benet". 

Allan Busk er socialdemokratisk regionsmedlem i Nordjylland og næstformand i 3F i Aalborg. Han møder den samme skuffelse som sin østjyske kollega.

- Når jeg er ude på arbejdspladserne, møder jeg rigtigt mange tidligere socialdemokratiske vælgere, som også burde stemme socialdemokratisk, men som på grund af skuffelse ikke længere vil sætte deres kryds ved liste A.

Og det er dybt bekymrende mener fagforeningsmanden.

- Vi har brug for et stærkt socialdemokrati i Danmark. Vi har brug for et arbejderparti som favner bredt, og det har vi altså ikke idag. Jeg læste forleden, at vi mister 25 vælgere i timen. Det er altså alvorligt. Gik de så bare allesammen over til SF eller Enhedslisten, så ville det jo ikke være så slemt. Men de går altså desværre også til både Dansk Folkeparti og Venstre.

Mennesker før økonomi

Medicinen imod skuffelse og vælgerflugt er de to socialdemokrater helt enige om: Socialdemokraterne skal "tilbage til rødderne".

- Hvis vi skal få rettet tilliden til partiet op igen, så er det vigtigt, at der bliver åbnet op og lyttet til de menige medlemmer. Vi skal tilbage til at føre en politik, som sætter mennesker før økonomi, mener Hans-Henrik Hansen.

De to håber derfor, at partiets kurs vil komme til debat på partikongressen, selvom de begge frygter ,at partiledelsen vil forsøge at lægge låg på en sådan diskussion. De kalder begge det gamle parti for topstyret og kritiserer toppen for at være virkelighedsfjerne.

- Det er intet galt med akademikere. Men næsten alle socialdemokraterne på Christiansborg er akademikere, som udelukkende beskæftiger sig med politik, fordi det er en interessant karrierermulighed. De ved overhovedet ikke noget om, hvordan tingene foregår ude på arbejdspladserne og i fagforeningerne, mener Hans-Henrik Hansen.

Det ægte socialdemokratiske

De to socialdemokrater har fuld forståelse for, at det kan være svært at føre arbejderpolitik i en regering, hvor Det Radikale Venstre sidder med ved bordet.

- Men så vær dog ærlig og sig det til vælgerne og medlemmerne, som det er, opfordrer Allan Busk.

- Vi har brugt så mange kræfter på at få vores medlemmer til at kæmpe for og stemme på en ny regering. En regering som, vi lovede, ville forbedre forholdene for den almindelige arbejder. Nu står vi med et forklaringsproblem overfor de medlemmer, for det er sgu ikke det, vi har fået. Så fremmer det jo ikke ligefrem forståelsen når partitoppen stivnakket bliver ved med at påstå at de fører en socialdemokratisk politik. Hvis ledelsen virkelig mener det, så er det de forkerte folk der leder vores parti, konstaterer han.

Både Allan Busk og Hans-Henrik Hansen har en klar fornemmelse af, at utilfredsheden med ledelsens linje er massiv.

- Jeg ved, at jeg ikke er den eneste som er utilfreds med den måde tingene bliver kørt på. Vi er rigtigt mange medlemmer, som føler, at hvis den førte politik er partitoppens definition af socialdemokratisk politik, så er vi ikke længere er socialdemokrater.

-Men sådan synes vi jo selvfølgelig ikke, at det hænger sammen. Det er dem, der tager fejl, konstaterer Hans-Henrik Hansen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. sep. 2012 - 12:15   22. sep. 2012 - 12:30

S-kongres 2012

as@arbejderen.dk
Et svækket parti

Socialdemokraterne står efter et år med regeringsmagten mere svækket end nogensinde.

I en undersøgelse lavet for Ekstra Bladet fortæller valgforsker ved Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen, at Socialdemokraterne har tabt hele 25 vælgere i timen, det sidste år. I alt har Socialdemokraterne tabt 216.631 vælgere i samme periose. Det svarer til over seks procent af den samlede vælgerskare.

Samtidig har 215.156 danskere flyttet krydset fra A over til V. Venstre kunne derved regne med næsten 1,2 millioner stemmer, hvis der var valg i dag.