26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Vi ligger vandret for velfærden

3500 tillidsvalgte til stormøde

Vi ligger vandret for velfærden

Velfærden smuldrer og sikkerhedsnettet er gennemhullet. Det bekræftede tillidsvalgte hinanden i på stormøde i går. Næste slag for velfærden bliver den 7. november.

At ansatte ikke mindst i den offentlige sektor ligger vandret for velfærden blev illustreret med en øvelse ved alle bordene.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Næste slag for velfærden bliver den 7. november - Velfærdens Dag.

Det besluttede 3500 tillidsvalgte fra hele landet i dag på et stormøde i Odense. Mødet var indkaldt af initiativet Danmark for Velfærd. 

Det er nødvendigt, at vi står sammen om at hjælpe de svageste i samfundet.
Stella Norman Andersen, socialpædagog

Hvad, der konkret skal ske på dagen, blev diskuteret flittigt ved bordene, hvor deltagerne sad sammen med andre tillidsvalgte fra deres egen kommune eller region. Og det er tillidsfolkene selv, som skal føre beslutningerne ud i livet.

Både debatten i grupperne og i det store plenum gav et klart billede af, at ansatte i den offentlige sektor i bogstaveligste forstand ligger vandrette for velfærden.

LÆS OGSÅ: Fagligt initiativ vil skabe bevægelse for velfærd

Inden beslutningen om det næste skridt i velfærdskampen blev taget, havde udvalgte deltagere på skift sat ord på den alvorlige anledning til stormødet.

Stik mig en pille

– Der er borgere, der siger: Det var bedre, jeg fik en pille, så ligger jeg ikke kommunen til last, lød det fra Trine Jørgensen som svar på, hvordan borgerne oplever, at personalet i ældresektoren er presset.

Trine Jørgensen er FOA-fællestillidsrepræsentant indenfor ældreområdet i Holbæk og kunne fortælle om kollegaer, der møder ind en halv time før arbejdstids begyndelse og undlader at holde pauser for at have tid til borgerne.

– Arbejdspresset er enormt stort, lød det med eftertryk fra den sjællandske tillidsrepræsentant.

Hendes oplevelser blev suppleret af tillidsrepræsentanter for lærere, sygeplejersker, socialpædagoger, blikkenslagere og stilladsarbejdere. Tilsammen tegnede deres historier et billede af et velfærdssystem, der smuldrer, og et sikkerhedsnet, der får større og større masker.

LÆS OGSÅ: Underskrifter for velfærd ruller

– Hver dag er der elever, som vi overser. Vi har så travlt med at tage os af børn med særlige vilkår, at vi ikke har tid til at være nærværende overfor helt almindelige børn, fortalte Kristina Terpling, lærer og tillidsrepræsentant på Højvangskolen i Aalborg Kommune.

Sammenhold

Hvad der skal til for at vende udviklingen, satte Stella Norman Andersen, der er socialpædagog i Lyngby-Taarbæk Kommune, ord på:

– I dag er vi samlet en stor flok, men vi kan blive endnu flere. Og det er nødvendigt, at vi står sammen om at hjælpe de svageste i samfundet, sagde hun og blev mødt af klapsalver fra salen.

Tillidsrepræsentanterne i onsdagens stormøde kom fra 15 forskellige fagforbund, der indtil videre har tilsluttet sig Danmark for Velfærd.

04. okt. 2017 - 16:00   12. okt. 2017 - 16:00

Velfærdsinitiativ

noc@arbejderen.dk
Danmark for velfærd
  • Danmark for velfærd gik i luften den 30. august 2017.

  • Velfærdsinitiativet er startet som et samarbejde mellem LO Storbyerne og fagforbundene 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, PROSA og Uddannelsesforbundet. Siden er der kommet flere fagforbund med.

  • Fagforbundene kommer primært fra de to hovedorganisationer LO og FTF.

  • LO Storbyerne består af LO Hovedstaden, LO-Aarhus, LO-Fyn, LO-Aalborg, LO-Vest og LO-Randers.

  • Du kan læse mere om Danmark for velfærd på Facebook.

  • Du kan læse mere om og støtte velfærdsinitiativets underskriftindsamling her.