26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Vild sjæl kræver kunstnerisk råderum

Femte album fra LP

Vild sjæl kræver kunstnerisk råderum

Laura Pergolizzi(LP) vil ikke klemmes ind i musikbranchens nøje opmålte kasser til kvindelige musikere. Nyeste album hedder Heart to Mouth.

Den amerikanske sanger Laura Pergolizzi.
FOTO: BMG
1 af 1

Fem albums på fem forskellige pladeselskaber. Det lyder umiddelbart som plottet i en Hollywood B-film, men i virkeligheden handler det om integritet, kunstnerisk råderum og en vild sjæl, der ikke vil klemmes ind i musikbranchens nøje opmålte kasser til kvindelige musikere. Heart to Mouth er titlen på Laura Pergolizzis nyeste album.

LP er en stilsikker og helt igennem professionel musiker, der igennem sin musik bearbejder livets op- og nedture. 

Mennesket bag kunstnernavnet LP er amerikanske Laura Pergolizzi, der er opvokset i New York, men med rødder i både Italien og Irland. Hun er ikke voldsomt kendt i mainstreamen, men vi har alligevel lyttet til hende længe uden at vide det.

Kvinden bag andres successer

LP har nemlig skrevet masser af sange til masser af meget mainstream kunstnere i mange år. Hun har blandt andet været medforfatter til Rihannas Cheers (Drink to that) og også skrevet sange for Cher og Backstreet Boys.

Det er det androgyne look up med en stemme og noget musik med et stærkt feministisk præg, og det er solbrillerne, der fungerer som et fysisk værn til beskyttelse af en genert personlighed mod den direkte, rå kontakt med omverden. Det er musik i pop/rock-genren, der er skrevet med hjerte og hjerne (og en ukulele).

Lyrikken er umiddelbar klassisk – det handler om kærlighed og især den ulykkelige af slagsen. Men lagene er mange i LP's tekster. Under lidelsen finder man fortællinger om, hvordan man med sarkastisk distance (og en hel del alkohol) kan lære at leve med det, der er svært.

Faktisk er hele albummet gennemsyret af en I-don’t-give-a-fuck-vibe, både lyrisk og stemningsmæssigt. Der er ikke tale om en attitude, for det er for teenagere. Der er tale om en oprigtig og ærlig holdning til livet, der er opnået gennem at have levet det. LP spilder ikke længere tiden på at tænke over, hvad andre tænker om hende. 

Stilsikker og professionel

LP’s hæse, men soleklare stemme leverer den feministiske dagsorden. Numrene The Power og Hey Nice to Know Ya eksploderer med blodrød power woman-musik ud i ansigtet på én, og man søles til i kantet, viljestærk og følelsesmæssigt påvirket musik med undertoner af at LP godt ved, hvad hun er værd. 

Og så opstår øjeblikket, hvor man ender midt i et samsurium af modsætninger, som går op i en højere enhed. Laura Pergolizzis stil er ikke moderne – den er eviggyldig. Hun synger med læssevis af personlighed, professionalisme, bevidsthed, lidelse og slet skjult charme.

Heart to Mouth er titlen på Laura Pergolizzis femte studiealbum og giver sig selv. Sangene og melodierne flyder ud direkte fra hjertet gennem munden. De kommer ikke på omveje, som tidligere. Og der er ingen tvivl. Der er tale om en meget stilsikker og helt igennem professionel musiker, der igennem sin musik bearbejder livets op- og nedture.

20. feb. 2019 - 12:48   21. feb. 2019 - 09:13

Musik

Ida Skov-Olsen
Anmelder
5

Heart to Mouth. Laura Pergolizzi. Femte album. BMG/Vagrant.