21 Feb 2020  

KBH: Let skyet, 4 °C

Vigtig dokumentarfilm om whistlebloweren Chelsea Manning

Filmanmeldelse

Vigtig dokumentarfilm om whistlebloweren Chelsea Manning

Dokumentarfilmen "XY Chelsea" om whistbloweren Chelsea Manning, der lækkede 700.000 hemmelige militære dokumenter til Wikileaks, er trods svagheder en uhyre vigtig film.

Chelsea Manning er altid på vej for at afsløre USA's krigsforbrydelser.
FOTO: Reelpictures
1 af 1

Dokumentarfilmen "XY Chelsea" om whistlebloweren Chelsea Manning er kommet til Danmark. Chelsea Manning lækkede 700.000 hemmeligt stemplede dokumenter fra det amerikanske militær til Wikileaks, fordi hun ønskede at stoppe USA's krige og vold. Denne dokumentarfilm burde ud til mange mennesker, men filmen selv har nogle begrænsninger, og den vises lige nu kun i to biografer.

Senest i foråret blev Chelsea Manning fængslet for foragt for retten i Virginia, da hun nægtede at vidne i en høring om Wikileaks.

Chelsea Manning fortæller i dokumentaren, at hun som efterretningsanalytiker samlede de informationer, som helikopterskytterne skulle navigere efter, og derfor tager hun medansvar for den nedskydning, der førte til 13 uskyldige menneskers død i Irak. Nedskydningen fandt sted i 2007 og en video har været vist mange gange på dansk tv. To af de 13 var medarbejdere hos Reuters.

Færdig med krig og vold

Men det er ikke for nedskydningen af de 13 mennesker, at Chelsea Manning blev idømt 35 års fængsel ved en militærdomstol i USA i juli 2013. Hun blev dømt for at lække hemmeligt stemplede dokumenter til Wikileaks om USA's krigsforbrydelser i Afghanistan og Irak.

Hendes egen forklaring i dokumentarfilmen for sin handling er, at hun ikke længere ville medvirke til de krige, vold og myrderier, som USA står for.

Benådet af Obama

Chelsea Manning, der dengang hed Bradley Manning, var ansat i det amerikanske militær som efterretningsanalytiker og udsendt til Irak i 2009. Manning blev efter syv års afsoning benådet af Obama, før han sluttede i sit præsidentembede i 2017.

Dokumentarfilmen "XY Chelsea" begynder, hvor fængslingen slutter i maj 2017. Før løsladelsen havde Bradley Manning besluttet at skifte kønsidentitet og skifte navn til Chelsea Manning.

Identitet og film

Man kan skrue en film sammen på mange måder, men titlen "XY Chelsea", hvor X og Y står for de to kromosomer, der afgør et menneskes biologiske køn, sætter ikke fokus på whistlebloweren, men på kønsidentiteten. I filmen vejer kønsidentiteten dog ikke tungest. Dokumentaren har ikke danske undertekster og kun sporadisk engelske undertekster. Det er et problem, fordi meget af filmens tale er utydelig.

Chelsea Manning fortæller om sin opvækst med forældre, der begge drak voldsomt. Svigtet i familien og intet arbejde førte hende direkte ind i militæret, hvor der var en identitet at finde.

Snæver fremstilling

Filmen forudsætter også en del viden hos publikum for at forstå, hvad krigene handler om, og hvor meget Chelsea Manning har på spil.

Fire gange ser vi det samme klip med nedskydningen fra helikopteren i Irak. Med over 700.000 lækkede dokumenter, må det have været muligt at vise mere dokumentation. Det virker snævert sammenlignet med dokumentaren om whistlebloweren Snowden, der folder historien om krigen og løgnene langt bedre ud.

Statens frygt

Ét er sikkert, Chelsea Manning får aldrig adgang til USA's hemmelige dokumenter igen, men statens frygt for at andre vil fløjte om løgne og uretfærdigheder, kan få konsekvenser for Chelsea Manning. Som hendes advokat Nancy Hollander siger i dokumentaren, vil Chelsea altid blive betragtet som en fjende af staten.

Chelsea Mannings slutreplik om krigsmagerne lyder således: "De stopper ikke, før vi stopper dem".

Senest i foråret blev Chelsea Manning fængslet for foragt for retten i Virginia, da hun nægtede at vidne i en høring om Wikileaks. I foråret forsøgte hun også at blive kandidat til det amerikanske senat.

Ikke for sin egen skyld

"XY Chelsea" vises kun i to biografer i Danmark, nemlig Øst For Paradis i Aarhus og Empire Bio på Nørrebro. Filmdistributionen Reelpictures fik filmen til Danmark. Hatten af for de tre, men whistlebloweren Chelsea Manning fortjener langt mere.

Undervejs i dokumentarfilmen udtrykker Chelsea Manning flere gange, at hun ikke lækkede dokumenterne for sin egen skyld, men for alle, der bliver ramt af krigene, også hendes eget samfund. Hendes slutreplik om krigsmagerne lyder således: "De stopper ikke, før vi stopper dem".

09. okt. 2019 - 11:45   09. okt. 2019 - 12:38

Film

Karin Busk
Anmelder

XY Chelsea. Dokumentarfilm. Instruktør: Tim Travers Hawkins. Har haft premiere.
Vises i Øst For Paradis og Empire Bio.