05 Jun 2020  

KBH: Overskyet, 11 °C

Vi hænger alle i en tynd tråd

Danmark og samlingskraft

Vi hænger alle i en tynd tråd

DR vil være debatskabende med tv-serien "Når støvet har lagt sig", men allerede fra start virker den både uoverskuelig og næsten kedelig politisk korrekt.

Karen-Lise Mynster som justitsministeren i DR's nye serie "Når støvet har lagt sig".
FOTO: Riddertoft/Thomas Howalt Andersen
1 af 1

DR1 havde godt nok fart i spredehaglene, da den i går havde premiere på "Når støvet har lagt sig". En ny søndags-dramaserie i ti afsnit.

Er det virkelig nødvendigt med terroraktioner i en tv-serie for at kunne vise noget om samlingskraft, tillid og ansvar i det danske samfund?

Allerede i starten af første afsnit åbnedes der ild med et terrorangreb på en restaurant. Panik og døde mennesker overalt. Var det et terrorangreb? Hvad var det egentlig, vi så? Derefter skiftede tiden til ni dage før dette angreb.

Uoverskuelig og politisk korrekt

"Når støvet har lagt sig" vekslede mellem tilbageblik til skyderiet og hverdagen for mennesker med problemer og bøvl i kassevis: Flygtningelejre i Danmark, manglende hjælp på plejehjem, mafialignende metoder på en restaurant, misbrug af miljøregler, udlændinge i jobbene, undertrykkende familieforhold i en udenlandsk familie, en kvindelig justitsminister, der lever i et lesbisk forhold, unge i misbrugsproblemer – håber at Arbejderens læsere er med endnu – uddraget af næste afsnit viser også en hjemløs.

Hold da lige op! Det virker både uoverskueligt og næsten kedeligt politisk korrekt, før det overhovedet er kommet i gang.

Flere af personerne hænger i en tynd tråd. Vi mangler bare en PTSD-ramt soldat og en whistleblower, og hvad med en EU-modstander og/eller en brexit-tilhænger? Og så lidt krænkelseskultur.

Ønsker at skabe debat

Forfatterne, Ida Maria Rydén og Dorte W. Høgh, der også skrev serien "Dicte", vist på TV2, har ønsket at lave en serie, der kan skabe debat. Til DR udtaler Dorte W. Høgh:

"Alt, hvad man gør, har en indflydelse på andre mennesker. Hvis jeg går til højre frem for venstre, så kan det få en indvirkning på andre mennesker. Og det er det, vores serie handler om – at vi alle er forbundne. Og i den sammenhæng er terror den ultimative påvirkning, man kan påføre fremmede mennesker."

DR's dramachef Christian Rank siger om serien:

"Når vi tager fat i en serie, der handler om terror, et politisk spil og et spor, der handler om indvandring og religion, så ved vi godt, at vi har fat i noget, der kan skabe debat. Og det er jo det, vi skal."

En mening i horisonten

Enhver serie skal have sin start. Som seere skal vi ind i universet og ind i fortællingen. Mange af seriens personer hænger i en tynd tråd. Er det virkelig nødvendigt med terroraktioner i en tv-serie for at kunne vise noget om samlingskraft, tillid og ansvar i det danske samfund?

"Når støvet har lagt sig" har sat hundrede skibe i søen, som gerne skulle sætte sejl til en dybere mening i løbet af de ti afsnit. En mening, der gerne skulle kunne anes i horisonten i næste afsnit.

03. feb. 2020 - 14:33   06. feb. 2020 - 16:04

TV

Karin Busk
Anmelder

Når støvet har lagt sig. Serie i ti afsnit af DR TV. Instruktør: Milad Alami. Forfattere: Ida Maria Rydén og Dorte W. Høgh.
Sendt første gang søndag 2.februar. Afsnit to vises søndag 9.2. kl.20 på DR1 og på DRTV allerede fredag 7.2. fra kl.06.