26 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 29 °C

Under den selvsikre overflade

Verdenspremiere på SKAM 2

Under den selvsikre overflade

SKAM 2 på Aveny-T. er en forestilling om unge, forelskelser og dilemmaer. Forestillingen formår at få unge midlertidigt væk fra alle tilbuddene på nettet.

SKAM 2 på Aveny-T. har et stærkt ungt hold. Fra venstre ses Vilde (Coco Hjardemaal), Noora (Fanny Bornedal), Eva (Joanna Krøgholt), Chris (Sofie Salée) og Sana (Asil AL-Asadi).
FOTO: Pernille Kaalund
1 af 1

Noora og Williams store forelskelse er omdrejningspunktet i SKAM 2, som havde verdenspremiere på Aveny-T fornylig. Stykket er baseret på anden sæson i den banebrydende og roste serie af samme navn, der handler om otte unge menneskers hverdag i et norsk gymnasiemiljø.

Fanny Bornedal har rollen som Noora, og den spiller hun fuldstændigt nærværende og autentisk. 

Der er ikke noget som ens første rigtig store forelskelse. De første sommerfugle i maven, som går amok, hvergang han eller hun er tilstede enten reelt eller i ens tanker. Det første kys, måske ovenikøbet med tungen. Og de første seksuelle fælles oplevelser, hvor det hele muligvis er lidt mere akavet og knap så ligetil, som man kunne ønske sig.

Trækker unge væk fra nettet

I SKAM 2 oplever de unge de samme udfordringer, som de fleste andre unge i den vestlige verden. Der er også mange unge mennesker blandt publikum denne aften, og det er dejligt at opleve, at der laves teater, som får de unge midlertidigt væk fra alle tilbuddene på nettet.

Stykket starter med at Noora giver udtryk for sin afsky over William. Han er efter hendes mening, arrogant, usympatisk, overfladisk og en rigtig fuckboy. Men som i de fleste tilfælde, gemmer der sig mere under overfladen på William.

Noora er den udadtil stærke, feministiske, sympatiske og politisk korrekte unge kvinde, som man ikke kan andet end holde af. Men stærke unge kvinder har også brug for andre, når tingene bliver svære, og heldigvis har hun sine venner. Forældrene har nemlig ikke den store interesse i hendes liv, hvad der i øvrigt kendetegner flere af karaktererne.

Fanny Bornedal har rollen som Noora, og den spiller hun fuldstændigt nærværende og autentisk. Hun brillierer med sin lidt hæse og smukke stemme ved at synge en sang fyldt med så meget sårbarhed, at hårene rejste sig på undertegnedes arme.

Tæt på publikum

Scenografien, lyssætning og lyd minder meget om sidst. Dog er der denne gang publikum hele vejen rundt om scenen, og det er altid spændende at se, hvordan skuespillere håndterer det, da det bliver mere sårbart og krævende, når man som skuespiller kan ses fra alle sider hele tiden.

Det store fire-siders display i midten fungerede godt. Det viste karakterernes sms og messenger samtaler, og indimellem blev der zoomet ind på Noora og William, så deres ansigtsmimik sås tydligere.

SKAM 2 kan sagtens ses som et selvstændigt stykke, og vil man gerne se første sæson af SKAM, så spilles den igen senere på året på Aveny-T.

18. sep. 2018 - 11:40   18. sep. 2018 - 11:50

Scenen

Fanny Thorngaard
Anmelder
4

SKAM 2 på Aveny-T. Af Julie Andem. Instruktør: Martin Lyngbo. Scenograf: Jon Stephensen. Dramatiker: Line Mørkeby

Spilleperiode: 14. september – 19. oktober 2018 Pris: 40 kr. - 400 kr.

Medvirkende: Fanny Bornedal, Jonathan Stahlschmidt, Mathias Käki Jørgensen, Asil Al-Asadi, Sofie Salée, Sylvester Byder, Coco Hjardemaal, Frieda Krøgholt, Andreas Dittmer