18 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Tyven der ville fanges

Anmeldelse

Tyven der ville fanges

Den franske forfatter Mathias Énards "Tyvenes gade" er en smertefuld kollission mellem muslimsk frigørelse og europæisk identitet.

Mathias Énard til konference i Salon du Livre i Paris 2013.
FOTO: thesupermat/wikipedia.org
1 af 1

Først er der vennen Bassam – teenage-liderlig, rettro muslim med drømmen om at frigøre sig fra Tangers støvede forstad og erobre alt det, der ligger på den anden side af Strædet.

Den unge mand har svært ved at få øjnene væk fra kusine Meryems store bryster og runde baller.

"Vi var sytten år, men ikke meget mere end tolv inde i hovedet. Vi var ikke voldsomt vågne."

Aller først er der dog fortælle-jeg'et Lakhdar. Den unge mand har svært ved at få øjnene væk fra kusine Meryems store bryster og runde baller. Et par måneder senere er alt det historie, da naturen går over optugtelsen. Fætter og kusine bliver taget "corpus delicti" – splitternøgne på fersk gerning. "Skammen, den grusomme skamfølelse over at være blevet taget nøgne, vores kroppe udstillet, en ætsende skamfølelse, som stadig i dag kan lamme mig", lyder Lakhdars klagesang.

Efter straffen og forstødelsen følger en endeløs nedtur og en rejse ind i det formløse vanvid. Det lykkes ham at komme over det smalle stræde til det forjættede land Spanien og fra Andalusien til Barcelona. Her finder han bolig i Tyvenes gade – Carrer d'En Robadors – med sit catalanske mylder af luddere og lommetyve, kun et langspyt fra byens fornemme Rambla.

"Tyvenes gade" af den franske forfatter Mathias Énard finder sted på kanten af det arabiske forår i 2011. Den prisbelønnede roman beskriver en ung marokaners vaklen mellem sin nordafrikanske identitet og drømmen om det glitrende Europa på den anden side af Gibraltar-strædet, som glimter der i maghrebs solnedgang.

Da han bryder familiens sexuelle kodeks, bliver han på én gang udstødt og frigivet. Men skammen følger med, sammen med paranoia over den arabiske fundamentalisme, der afløser de egyptiske og tunesiske folkemassers korte frihedsfest. Og paranoiaen vokser, efterhånden som vennen Bassam dukker op på steder i Spanien, hvor bomberne er sprunget.

Mathias Énard har vadet i priser siden sin debut i 2003, men er egentlig universitetsuddannet i arabisk og persisk. Hans viden om det samfund, der i vestlige medier fremstilles som arnestedet for alt ondt, er gennemtrængende og næsten ubærligt i sin logik. For i Tyvenes gade kan ægte frihed kun findes i indespærringen.

Det er en hypnotisk skrevet skæbnefortælling. Den viser indersiden af det vanvid, der kan gribe enhver, når alle faste værdier smuldrer, og virkeligheden bliver en illussion.

09. nov. 2015 - 17:15   09. nov. 2015 - 17:20

Bøger

Gert Poder
Anmelder
6

Mathias Énard: "Tyvenes gade". 315 sider, 199,20 kr. Den franske bogcafés Forlag.