23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Til havs med Michelet

Til havs med Michelet

"Skytten" er en blanding af fiktion og fakta, action og eventyr, elementært spændende og letlæst.

Den norske forfatter og kommunist Jon Michelet har leveret et hav af fine romaner, men de foreløbig to bind i "Havets Helte" ser ud til at blive et hovedværk i hans forfatterskab.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Skovmatrosen Halvor er nu blevet skytte i Jon Michelet opfølger på "Skovmatrosen", "Skytten".

Ombord er belæste og politisk bevidste søfolk som indfører læseren i skibsfartens mysterier, søfolkenes liv og Liverpools knejper med hjælpsomme kvinder.

Efter skibet "Tomar" blev torpederet ved Island sent i 1940 er han nu påmønstret et af verdens største benzintankere, "Iberia", der fragter flybenzin. Den havner i den farefulde Atlanterhavsfart, der var afgørende for Storbritanniens brug af benzinen til sin krigsmaskine. Det faktum gør skibet attraktivt for de tyske ubåde, miner, bombefly og de tyske slagskibe.

Skibets ledes af den excentriske kaptajn "Gamle Nick". Ombord er belæste og politisk bevidste søfolk som indfører læseren i skibsfartens mysterier, søfolkenes liv og Liverpools knejper med hjælpsomme kvinder. Besætningen rummer alle typer og giver Michelet masser af muligheder for gode historier og karaktertegninger. Noget han er en mester i. Vi stifter bekendtskab med en freudiansk kok, en jøde, to finner på hver sin side af den brutale finske borgerkrig i 1918, og så Halvor, hvis forældre som bekendt var henholdsvis kommunist og kvæker.

Vi møder igen Halvors kærlighed, den iltre Liverpool-pige Muriel. Det betyder, at Halvor holder sig fra de horehuse, der ellers havde givet ham en introduktion til kærlighedslivet.

Ikke mange, om nogen, kan beskrive livet om bord og søfolkenes jargon så godt som Jon Michelet. "Skytten" er en blanding af fiktion og fakta, action og eventyr, elementært spændende og letlæst. Bogen er en gribende hyldest til søfolkene i handelsflåden, som var en vigtig del af den norske modstandskamp mod nazismen, skrevet med Michelets varme humor.

Handlingen foregår fra slutningen af 1940 til 5. februar 1941, så der er håb om flere bind.

Selv om Jon Michelet har skrevet mange fine bøger, fremstår de to bind om skovmatrosen fra bygden Rena mere og mere som hans hovedværk. "Skytten" er om muligt bedre en "Skovmatrosen". Som monument over de cirka 30.000 norske søfolks indsats i krigen mod nazismen, og spændingsroman, er den storslået.

Kommunisten, den tidligere sømand og redaktør for det norske Klassekampen, har gjort det igen.

12. maj. 2015 - 15:15   12. maj. 2015 - 15:20

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
6

Jon Michelet: Havets helt – Skytten. 612 sider, 350 kroner. Forlaget Republik.