21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 24 °C

Spidder det finske asylsystem

Ny film fra instruktøren Kaurismäki

Spidder det finske asylsystem

Tør finsk humor, spiddende samfundssatire og umiskendelig humanisme. Man ikke spilder sin tid med at se "Lys i mørket".

Sherwan Haji(th.) spiller den den syriske flygtning Khaled. Her er han til jobsamtale hos de noget mistroske finner.
FOTO: Camera Film
1 af 1

Filmen "Lys i Mørket" er højaktuel i sin fortælling om den syriske flygtning Khaled (spillet af Sherwan Haji), der har gemt sig i et stort kulfartøj efter at være flygtet fra Aleppo i Syrien. Undervejs er han blevet skilt fra sin elskede søster Miriam.

Filmen får én til at tænke på, hvordan vi dog behandler fremmede indvandrere.

Khaled henvender sig til de finske myndigheder i et stille håb om at få asyl. Han bliver nærmest fremstillet som en vaneforbryder, der ikke skal tro, at han bare sådan kan komme til Finland og få asyl. Der er jo ganske fredeligt i Aleppo, som jo er blevet befriet fra IS. Så nu står Khaled dér og skal sendes retur.

På asylcenteret får han psykisk og kammeratlig styrke og opbakning af sin irakiske ven Mazdak, der fortæller Khaled, at han ikke skal være så trist til mode, fordi finnerne hjemsender de melankolske først. Han flygter fra asylcenteret, og vi møder ham først igen, da han forslået gemmer sig bag nogle containere ud for en restaurant. 

Her bliver filmens to historier kædet sammen. Nu følger vi ejeren af en restaurant, den midaldrende Wikström, fra han forlader sin alkoholiserede kone, vinder stort i poker og køber sig en faldefærdig restaurant. 

Wikström må overtage tre ansatte: En dørmand, en kok og en servitrice, som Aki Kaurismaki portrætterer, som rigtig morsomme finske typer. Og en dag ansætter han Khaled.

Handlingen lyder måske ikke af så meget, men tag ikke fejl. Instruktøren Aki Kaurismäki formår at få fremstillet det finske asylsystem næsten værre end det danske, de finske nynazister som af værste skuffe og hele den finske sjæl og kølighed på en fremragende måde.

Flere finske film

Det er ikke mange finske film, vi ser i de danske biografer, og det på trods af, at den finske instruktør Kaurismäki er en international kendt instruktør, der har lavet film i snart 40 år.

Han har desuden fået flere internationale priser for sine tidligere film. Således fik han juryens Grand Prix i Cannes i 2002 for sin film "Manden uden fortid."For filmen "Lys i Mørket" vandt Aki Kaurismäki en sølvbjørn i Berlin for bedste instruktion.

Aki Kaurismäki kan sit kram. Sammen med sin faste fotograf Timo Salminen - og med en lydside af toner fra 50’erne - har han formået at få skabt en film, man ikke spilder sin tid med, men nærmere får én til at tænke på, hvordan vi dog behandler fremmede indvandrere.

Aki Kaurismäki har sin egen lidt melankolske stil, en tør finsk humor, spiddende samfundssatire, men også gennemsyret af en umiskendelig humanisme.

 

 

17. aug. 2017 - 06:00   28. aug. 2017 - 09:19

Film

Jørgen Melskens
Anmelder
5

Lys i mørket. Istruktør: Aki Kaurismäki.Premiere idag.

Annonce