16 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Sylespids anklage mod egoisme

Svend Brinkmann som teater

Sylespids anklage mod egoisme

Opgør med en række af det moderne samfunds faldgruber som egoisme, coach-rytteri, profitjag, omstillings-parathed og stress.

Stine Schrøder Jensen, Karen-Lise Mynster og Mads Rømer Brolin-Tani på scenen.
FOTO: Camilla Winther
1 af 1

Vigtige pointer i psykolog Svend Brinkmann bog bliver fornemt fortolket i Skuespilhusets opsætning af "Stå Fast".

Dette er faktisk en parodi på det moderne kapitalistiske samfund.

Med de oplagte skuespillere, Stine Schrøder Jensen, Karen-Lise Mynster og Mads Rømer Brolin-Tani, får vi udstillet en række af det moderne samfunds faldgruber som egoisme, profitjag, omstillings-parathed og stress.

Det er faktisk en parodi på det moderne kapitalistiske samfund, selv om Svend Brinkmann sikkert ikke ville tage så store ord i sin mund.

Mig, mig, mig...

Under alle omstændigheder. Fantastisk rammende er den scene, hvor udtryksfulde Stine Schrøder Jensen gentager ordet "Jeg" dusinvis af gange – for til sidst at indse, at der også er et "dig", og "os alle" og "universet".

En rammende parodi på det hyper-individualistiske samfund. Da hun opdager fællesskabet, går der straks en varmebølge gennem publikum.

Inden da har Mads Rømer Brolin-Tani i rollen som coach og arbejdsleder pisket de andre skuespillere rundt på gulvet og krævet mere og mere arbejde. "Du kan præstere mere, du må kunne gøre det bedre", lyder det gentagne gange, manisk og opgejlet. "Syng to sange på én gang", foreslår han så.

Omskiftelige roller

Intet under at stress er en folkesygdom, som er fremavlet af overdreven profitjag og en syg tankegang om mere effektivitet.

Erfarne Karen-Lise Mynster brillierer i sine omskiftelige roller og giver stykket den dybde, det behøver. Hun er både undrende, underdanig, udfordrende og skarp.

Hun kan i al moderlighed synge for til "I sne står urt og busk i skjul", når vi har tiltrængt fællessang, men hun skifter totalt om i rollen som en aggressiv coach, der peger på os og lover at "analysere os ihjel" eller mother-fucker-coache os til vanvid.

Som en overraskende modpol viser hun kort efter vejen frem ved at trække stikket og søge ly i en hyggeligt oplyst kælder, hvor hun læser op af en god, hyggelig bog.

30. jan. 2018 - 14:01   11. feb. 2018 - 22:26

Scene

Anders Fenger
Anmelder
4

Stå fast. 

Tekst og iscenesættelse: Kamilla Wargo Brekling.
Frit efter Svend Brinkmann.
Scenografi: Lisbeth Burian.

Skuespilhuset, København til 29.maj.