13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Store kødfarvede beholdere

Store kødfarvede beholdere

Den unge danske kunstner Ida Kvetnys univers er på én gang surrealistisk og nærværende, kønspolitisk og almengyldigt.

Ida Kvetnys fine formsprog folder sig fornemt ud i Galleri Christoffer Egelunds fine lokaler.
1 af 1

Det kribler og krabler på hornhinden, når øjnene suges ind i Ida Kvetnys univers. Stupide tegneseriefigurer kæmper om pladsen med middelalderagtige djævlefigurer, kosmiske tårne og surrealistiske kropsdele. Det er som en kæmpe skabelseshistorie, der udfolder sig. Lænker bliver kastet, lænker bliver låst.

Det er en invitation til at kaste sig ud i en kaotisk rejse ind i den underbevidsthed, som vi allesammen formodes at have, og som af nogle dyrkes som mere bevidst end virkeligheden.

Ida Kvetny er lige nu aktuel med sin anden soloudstilling, "Large Flesh Coloured Containters" på det farveelskende Galleri Christoiffer Egelund. Det er en invitation til at kaste sig ud i en kaotisk rejse ind i den underbevidsthed, som vi allesammen formodes at have, og som af nogle dyrkes som mere bevidst end virkeligheden.

Således også hos Ida Kvetny, hvor skønhed og gru, virvar og kosmisk harmoni tager hinanden frivilligt i hånden og fører beskueren ind i et andet univers. Det kunne være skræmmende, men Ida Kvetny dyrker ikke rædslen for rædslens skyld. Her er højt til loftet, og de ofte store skilderier fylder rummet med en særlig feminim atmosfære med kvindens grundelementer: Fødsel og død, kærlighed og had, krig og fred, kaos og orden.

Folk med hang til kunsthistoriens epoker kan finde lidt af hver. Den nederlandske middelaldermaler Hieronymus Bosch (ca. 1450 - 1516) får sig en veltempereret passiar med den danske surrealist Wilhelm Freddie (1909-1995), mens de sender fingerkys til Goya og Salvador Dali.

Ida Kvetny har oprindelig en Master of Fine Arts fra det fornemme Central Saint Martins College of Art and Design. Skolen uddanner typisk fremtidens modeskabere, men har her formået at sætte skik på en fremragende billedkunstners hypnotiske billed- og forestillingsverden. Hendes unikke formsprog har fundet vej til Torrance Art Museum i Los Angeles sidste år, og i år hos Nikolaj Kunsthal i København i år og på Munchs Gallery i New York. Ledernes fagforening udnævnte hende i 2006 til "Årets Unge Kunstner".

12. sep. 2014 - 11:45   12. sep. 2014 - 11:45

Billedkunst

gp@arbejderen.dk
5

Ida Kvetny: Large Flesh Coloured Containers. Galleri Christoffer Egelund, Bredgade 75. Til 27. september 2014.