19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Smid kravene ud og tag ømheden ind

Elleve nye sange fra Elisabeth Gjerluff

Smid kravene ud og tag ømheden ind

"Rettidig ømhed" har Elisabeth kaldt sin nye cd. Mærsks beregnende omhu er fikst og finurligt vendt på hovedet i sange om køn, krav og kassetænkning.

Elisabeth Gjerluff vælger altid sine kostumer med omhu. Hvad vil hun mon fortælle med hatten?
FOTO: Tone Tarding
1 af 1

"Rettidig ømhed" kalder Elisabeth Gjerluff sin nye cd. Mærsks beregnende omhu er fikst og finurligt vendt på hovedet af Elisabeth, som har leget med ord og toner i elleve nye sange.

Musikalsk mere rund og fyldig end tidligere tiders meget popcorn-agtige og hidsige tempo. 

"Ømhed er den stille, kærlige gestus, det er betingelsesløst, og det er ikke beregnende", har Elisabeth sagt i et interview med Politiken. Hesten på forsiden af cd’ens cover løber uden reb, mens en kvinde med en pisk i hånden følger den parallelt. Hestens hale og frakkens skøder flagrer. Måske et billede på, at man ikke skal jagte eller lade sig jage af forventningerne i tiden.

Kassetænkning

For sangene fra Elisabeth går gennem alle kærlighedens facetter og hele presset med at være kvinde med et stort K. K for krav. Er det os selv, der stiller de urimelige krav, som gør det svært at være lykkelig i et mand/kvinde forhold? Eller kan vi bare ikke gøre os fri af alt det, som skønhedsindustrien og det ræsende krisesamfund vil have os til?

Stort set alle sider af kærligheden finder ord i sangene, kærligheden, jalousi, bedrag og selvbedrag, vellyst, fortrydelse, at føle sig lille og skuffet, glemt og forstemt. Alle faser, også den hvor længsler og savn er accepteret og tynder ud:

et sted
hvor jeg ligger nøgen som jeg er
og næsten ikke savner dig mer

Elleve sange, digte, hvis ord ville kunne stå alene. Poesi og billedsprog med jævne ord, man kan lytte til, læse og tænke om og om igen, uden at det bliver kedeligt.

Men det ville være sært at undvære Elisabeths musik, der giver hele temperamentet i og omkring digtene. Musikken er først og fremmest rock svingende fra pop til blues-agtigt. Langsom drævende sej rock. Klassiske instrumenter sætter deres præg med cello og bratch. Ligesom stemmen leger mellem lys og mørke, luftighed og skarp insisteren.

Typisk Elisabeth! Og alligevel ikke. Musikalsk mere rund og fyldig end tidligere tiders meget popcorn-agtige og hidsige tempo. Sangen "Glimmerpige" minder meget om 80’er musikken. Skønt.

Alsidig kunstner

Elisabeth Gjerluff kommer oprindeligt fra Skjern, hvor hun og brødrene Peter A.G. Nielsen og Jens G. Nielsen havde gang i musikken. Nogle vil huske hende fra bandet Voxpop i 1980’erne, for musikken til filmen Ballerup Boulevard og Karlas Kabale. Eller som sangskriver for andre bands som Ray Dee Oh med "Jeg vil la’ lyset brænde".

Elisabeth er alsidig i sin kunst og sit arbejde, hvor mon hun dukker op næste gang?

 

 

06. sep. 2017 - 15:58   14. sep. 2017 - 13:49

Musik

Karin Busk
Anmelder
4

Rettidig ømhed. Elisabeth Gjerluff. Gateway Music. Pris 125 kr.
Se mere: elisabeth.dk

 

 

Annonce