21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

Sluserne åbnede sig for Hamlet

Shakespeare i Helsingør:

Sluserne åbnede sig for Hamlet

Shakespeares Hamlet er fuld af datidens dannelsesideal og ideen om det moderne, ansvarlige menneske. Et drama, der holdt vand, selv om regnen silede ned over Kronborg.

Shakespeares Hamlet blev denne aften fantastisk støvet af med skuespillerne Cyron Melville som Hamlet og Nathalia Madueno som Ophelia.
FOTO: Søren Meisner
1 af 1

Når kultur er rigtig godt, fører det os sammen. Uanset vind og vejr, pomp eller pragt. Og sammen var vi så sandelig tirsdag aften til verdenspremiere på Hamlet ude på den sydlige kant af Kronborgs voldanlæg. I let og vedholdende silende regnvejr, hvor Open Air-konceptet blev ført helt ud i livet.

Kan Hamlet bryde fri af traditionernes blodige bånd?

Men regnen gjorde ikke noget, da magien i Shakespeares over 400 år gamle teaterklassiker Hamlet udfoldede sit plot af velkendt hævnlyst og absolut tragedie.

Det legendariske stykke af briten William Shakespeare om prins Hamlet, der planlægger at myrde sin fars morder på Kronborg, der var magtsymbolet på den herskende  orden. 

Helt basalt handler det om den ideologisk optændte Hamlet, der er fuld af tidens dannelsesideal og ideen om det moderne, ansvarlige menneske. Kan Hamlet bryde fri af traditionernes blodige bånd?

Shakespeare, født i 1563, var ufaglært og søn af en handskemager i Stratford-upon-Avon. Han skrev skuespil og digte om alle slags mennesker, lige fra bønder, håndværkere til rige og royale. Uden hensyntagen eller særinteresser. Han var humanist og ejede historisk perspektiv, der så småt varslede adelens fald fra tronen og det spirende borgerskab fremkomst. 

At tetaermesteren således lader alle personerne i Hamlet - undtagen to - dø, er lidt af et forvarsel om adelens senere skæbne.

Shakespeares værker koncentrerer sig om moralske, politiske og filosofiske spørgsmål. Han stræbte efter at ændre verden. Heri ligger en af hemmelighederne til den enorme folkelige kærlighed, der blev ham til del.

Hamlet blev denne aften fantastisk støvet af af skuespillere som Cyron Melville (Hamlet) og Nathalia Madueno (Ophelia). Men selve omgivelserne - Kronborg i baggrunden, regndråberne fra oven og de uvidende mågers skrig, dannede den største oplevelse - en mærkelig mageløs kulisse.

Meget imponerende var det at overvære Cyron Melvilles forvandling i stykket. Hamlet kæmper for at være god, menneskelig og rar. Han tøver med hævnen, men ender med at blive knust af traditionerne for blodhævn.

03. aug. 2017 - 12:47   08. aug. 2017 - 11:56

Scene

Anders Fenger
Anmelder
4

Hamlet. Instruktør: Lars Romann Engel.
Kronborg, Helsingør.
Spilleperiode: Onsdag den 2. august – lørdag den 19. august kl. 20:00 (undtagen mandag den 7. og 14.august)
Producent: HamletScenen og London Toast Theatre
Medvirkende: Cyron Melville, Natalie Madueño, Vivienne McKee, Richard Clothier m.fl.
Se mere på: hamletscenen.dk

Annonce