24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Skurkene i sundhedsvæsenet

Hvide kitler i sort komedie

Skurkene i sundhedsvæsenet

Hvor bliver forskningspengene dog bliver af? Er lægerne bare selvbestaltede guder, eller er der en frister i kulissen?

Anders Brink Madsen og Charlotte Trier som et par af lægerne i teater Von Badens debatstykke UNDER GUD, OVER LOVEN.
FOTO: CZOO/Morten Fauerby
1 af 1

" - Tag bare en hvid kittel på, inden du går ind og ser stykket",  bliver der sagt med et smil fra pigen, der udleverer billetter til stykket UNDER GUD, OVER LOVEN på Teatret Svalegangen i Aarhus.

Men hvorfor fokuserer Lars Husum ikke på fristeren, den, der udnytter den menneskelige svaghed? 

Sjov idé, men man overvejer lige engang som publikum, inden hånden glider gennem ærmet. Skal man nu trækkes med ind i ansvaret for lægers misbrug af forskningsmidler, som er stykkets problematik. Eller hvordan skal ansvaret placeres?

Lægernes tag selv-bord

Der er svindel og lig nok på operationsbordet i UNDER GUD, OVER LOVEN til en ordentlig omgang debat om emnet. Får læger virkelig så mange penge at købe kunst, rejser, middage og mærkevarer for? Forskningspenge, der skulle have kommet de syge til gode.

Det er galgenhumor og sort komedie. Vanvittig morsomt og godt ramt i mange situationer. De fire skuespillere fra Von Baden mestrer flere roller flot. Der bliver fyret spørgsmål direkte ud til publikum. Der er ikke helt mulighed for at gemme sig i mørket og bare betragte. Sådan skal debatteater være.

Publikums hvide kitler viser sig at være en snedig idé fra teatrets side. Vi er som publikum hele tiden lidt i krise, når vi ser de hvide kitler nede på scenen i den sorte komedie. Hvad ville vi selv gøre som læge, hvis vi fik viden om en kollega, der misbrugte forskningsmidler? Hvad ville vi gøre som social- og sundhedshjælper, eller som borger, eller som patient?

For det er ganske vist. Forfatteren til stykkets tekst, Lars Husum, har lavet en fri fantasi over virkelige begivenheder på baggrund journalist Morten Pihls afsløringer, "Lægernes Store Tag Selv-Bord" i JP 2013.

UNDER GUD, OVER LOVEN er et debatstykke, men skyldes bestikkelsen kun, at vi i lovgivningen i Danmark mangler kontrol med forskningsmidlerne? Behøver vi bare nogle whistblower-ordninger i hospitalssystemet? En problematik som stykket også tager op.

Fristerens milde gaver

Stykket fokuserer på, at lægerne misbruger forskningsmidler, som medicinalfirmaerne har givet til forskning, mens hospitalerne kigger den anden vej. Men misbruget angår en kategori af penge, som disse firmaer lader lægerne administrere selv. Hospitalet skal blot godkende bilagene. Lægerne køber malerier, men "glemmer" at flytte dem fra hjemmet til kontoret eller gangen på hospitalet. Fristet? Ja, naturligvis.

Men hvorfor fokuserer Lars Husum ikke på fristeren, den, der udnytter den menneskelige svaghed? Vi er jo inde i den velkendte problemstilling med medicinalindustrien, der, for at øge profitten, gennem milde gaver får lægen til at bruge af firmaets produkter. Det er fremragende belyst af Peter Gøtzsche i bogen: Dødelig medicin og organiseret kriminalitet:

Patienterne er ikke klar over, at selvom deres læger ved meget om sygdomme og menneskets fysiologi og psykologi, ved de meget, meget lidt om lægemidler, som ikke er blevet omhyggeligt udvalgt  og præpareret for dem af medicinalindustrien.

Patienterne ved heller ikke, at deres læger kan have personlige motiver til at vælge visse lægemidler frem for andre, eller at mange af medicinalindustriens forbrydelser ikke ville være mulige, hvis lægerne ikke bidrog til dem.

09. sep. 2016 - 11:50   09. sep. 2016 - 12:00

Scenen

Karin Busk
4

UNDER GUD, OVER LOVEN:
indtil 15.september på Svalegangen

Teater Grob: 1.- 22. oktober 2016

Medvirkende: Charlotte Trier, Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brink Madsen.

Tekst: Lars Husum
Instruktion: Morten Lundgaard
Scenografi: Laura Rasmussen

Produceret af VON BADEN

Peter Götzsche: professor og overlæge, dr.med og leder af det internationale uafhængige forskningscenter The Nordic Cochrane Center, som ligger på Rigshospitalet.

Forfatter til bogen Dødelig medicin og organiseret kriminalitet( 2013) Forlag: Peoples Press.